1516. században egyre fokozódott a katolikus egyház bírálata. Luther Márton először az általa megfogalmazott 95 tézissel hívta fel a figyelmet a hibákra – 1517 – majd fokozatosan távolodott el a római vezetéstől. A főhajtás az 500. évforduló alkalmából Budapesten átadott köztéri installáció, a Kálvin téri kövek „ikertestvéreinek” örökbefogadásával teljesedik ki.

A Komlói Református Egyházközösség is pályázott a 95 kő egyikére. A vasárnapi misét követően a közösség tagjai, dr. Hoppál Péter térségünk országgyűlési képviselője és Polics József polgármester társaságában üdvözölték a komlóra került táblát, amellyel szellemi közösséget vállaltak saját közösségük és a Kálvin téri projekt célkitűzése között.

„Amikor azt mondom, hogy Baranya megyében két településre került az emléktáblákból, akkor joggal hívhatom a mi közösségünket egy olyan aktív közösségnek, amely informálja az utókort és megvédi a kereszténységet – kezdte a kő felavatását a képviselő. Hozzátette: Európa közepén történelmi vállalásaink – Európa-, a kereszténység- és kultúránk védelme – ebben a posztmodern korban talán fontosabb mint valaha. Ezeket az értékeket, hagyatékokat a kényelmesedő nyugati társadalmak elveszíthetik. Komló előre mutat, hiszen amíg Nyugaton egy templomot átalakítanak könyvtárrá, mozivá vagy éppen mecsetté, addig városunkban megújul és megszépül a közösség és az utókor számára – hangsúlyozta képviselőnk.

Polics József elismerően szólt a gyülekezetről, amely a kő megszerzésével példát mutat összetartozásban és megköszönte a munkát a közmunkaprogramban dolgozóknak, akik rohamtempóban új környezetet varázsoltak a templom bejárata elé, hogy méltó helyre kerülhessen a kő.