Márciusban ünnepelte Prohászka Józsefné, Ilona 90. születésnapját. Polics József polgármester köszöntötte a város nevében ezen a jeles napon. Fotó: Tóth Tamás

A Nagykőrösről származó tanárnőnek állítása szerint gyorsan elrepült ez a „pár év”. Nagyon változatosan telt pályája: 5 évig tanított egy pusztai iskolában, ahol 20 évesen 132 gyermekkel kellett egyszerre foglalkozni és elfoglaltságot biztosítani nekik. Elhivatottsága az oktatás iránt már igen fiatal korában megmutatkozott, többször egy fára szögelt kartonpapírt használva táblának, segített a szomszéd gyerekeknek a tananyagban.

Férjét építészeti munkák szólították a fiatal Komló városába még 1953-ban. A tanárnő összesen 51 évet dolgozott az oktatásban, túlnyomó részt a Kenderföldi Iskolában, abban az épületben, amely férje keze munkáját viselte, és így érzelmi szálak fűzték az iskolához.

Az orosz-magyar tanítás mellett másik szenvedélye a gyorsírás volt. Felidézte egy parlamenti gyorsíró verseny emlékét, ahol 350 indulóból a dobogóra állhatott volna, ám „felsőbb” utasításra szándékosan rontani kellett, mivel az akkori időkben nem volt elfogadható, hogy az indulók között megmérettetett parlamenti és távirati iroda munkatársai nem végeznek az első háromban.

Férje odaadó gondoskodását is megosztotta velünk, aki remekelt a sütésben, főzésben. Ili néni elmondta három Trabant szolgálta a családot, amellyel többek között a török tengertől a Balti-tengerig eljutottak. Nagyon szeretett vezetni, végül több évtizednyi balesetmentes közlekedés után hagyta a fiókban a jogosítványát.

A hosszú élet titkát ő is megfogalmazta: „szeresd, amit csinálsz!”. A tanítás, a tanítványainak szeretete, tisztelete mindig boldogsággal töltötte el. A facebookon több mint 400-an köszöntötték fel. Nem véletlen, hogy ott is, hiszen a közösségi oldalt használó tanárnőnek álláspontja, hogy haladni kell a korral!

Prohászka Józsefné az arany-, gyémánt- és a vasdiplomát Nagykőrösön vette át, a rubin diplomáját pedagógusnapon az idei évben Komlón veszi át.