A Rákóczi Szövetség Komlói Szervezetének meghívására érkeztek a vajdasági Tóthfaluból

 

Régóta szerettünk volna kapcsolatba kerülni a Délvidékkel -kezdi a beszélgetést Dr. Hoppa József a Rákóczi Szövetség komlói elnöke, majd folytatja:

Tagságunkkal törekszünk arra, hogy bejárjuk az elcsatolt területek tájait, s ha módunkban áll baráti kapcsolatba kerüljünk az ott élő magyarokkal, ha lehet, a helyi Rákóczi Szövetség tagjainak segítségével. Ezért is örülünk különösen, hogy Faragó Zoltán a vajdasági Tóthfaluban működő Rákóczi Szövetség elnöke elfogadta meghívásunkat, és másodmagával ellátogatott Komlóra. Hagyományosan márciusban tartjuk a Rákóczi-napokat, melynek keretében- felhasználva kapcsolatainkat- meghívunk egy-egy határon túl élő magyar alkotót. Vendégünk volt már az erdélyi Erdővidékről Kósa Bálint grafikusművész és Varga Béla fotóművész. Járt nálunk Karaffa Attila Dunaszerdahelyről, aki fotóin keresztül beszélt a Csallóközről, s tavaly Kovács Sándor Kárpátalját hozta közelebb hozzánk vetítéssel egybekötött előadásával. Faragó Zoltánt is azért hívtuk, hogy beszéljen nekünk a Vajdaságról, az ott élő emberekről saját könyvén keresztül.

Az eseménynek a Közösségek Háza adott otthont. Horváth Éva, az intézmény igazgatónője bevezetőjében utalt arra, hogy mindig öröm számára, ha vendégeket köszönthet a határon túlról, Dr. Hoppa József pedig reményét fejezte ki, hogy ez a találkozás csak a kezdete egy újabb határon átívelő barátságnak. Polics József, városunk polgármestere azt hangsúlyozta, hogy tudja, neki horvát származásúként jóval könnyebb itt Magyarországon a nemzetiségi lét, mint a határon túl megőrizni és ápolni az ott élőknek magyarságukat. Ezért is kell nagyon megbecsülni, s amiben csak lehet, segíteni őket.

Bácskay Zoltán (írói neve Faragó Zoltánnak) Délvidéki magyar útikönyv című írása végigvezet bennünket a Kárpát-medence egyik legmostohább vidékén, a sokszor véráztatta Délvidék tájain, miközben megismerhetjük a méltatlanul elfelejtett és ezért újra felfedezésre váró magyar emlékeket. Előadását személyes vallomással zárta. Megtudtuk, hogy 15 év budapesti tartózkodás után visszatelepült szülőhelyére, Tóthfaluba. Három gyermekét feleségével ott szeretnék felnevelni példát mutatva ezzel a kényszerűségből elvándorolt honfitársinak.

Szerencsére- veszi át ismét a szót a szervezet elnöke- egyre több ember érzi úgy, hogy csak az elszakított magyarsággal vagyunk teljesek. Összetartozásunkat erősíti ez a találkozó is.

Befejezésül szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak mindazoknak a komlói polgároknak, akik aláírták az őshonos nemzetségek jogainak védelmében gyűjtött íveket, így segítve, hogy Brüsszel ne kerülhesse el az ott élők jogainak törvényi szabályozását, ami a magyarságot különösképpen érinti.