Elkezdődött a sikondai békamentő akció. Egyelőre csak néhány kétéltű jutott át a szaporodó helyekre.

Már látható a sikondai tavak felett kanyargó út mentén az a 800 méteres háló, mely a szaporodó hely felé igyekvő békákat védi, hogy a forgalmas útszakaszon a forgalom áldozataivá váljanak. A hálóba került békákat vödörben átviszik az úton, és a tóba vagy a tó mellé helyezik a szakemberek, illetve az önkéntesek.

Az idei évben is lehet jelentkezni a békamentésre. A természetvédő tevékenység részletei Bodó János természetvédelmi őr, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa által működtetett  sbeka.mindenkilapja honlapon olvashatók. (Az elérhetőség rövidesen változni fog, erről tájékoztatni fogja az érdeklődőket a szakember – a szerk.)

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2003 óta végzi Sikondán a békák mentését. Kora tavasszal a napsugarak első melengető hatására, a telelőhelyükről tömegesen megindulnak a kétéltűek a vizek felé. Ilyenkor a nőstény béka van különösen nagy veszélynek kitéve, amely fajtól függően 800-12000 petét cipel magával, így mozgása különösen nehézkes.

A hálót idén március 13-án helyezték ki, s bár a hideg idő egyelőre lassítja a vonulást, már fennakadt egy-két barna varangy a mesterséges gáton.