Országszerte megemlékezések zajlottak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeire. A 170. évforduló alkalmából több helyszínen tartottak ünnepséget Komlón. A Kossuth-szobornál rendezett emlékezést követően a Komlói Színházban városi ünnepségre került sor.

A megemlékezések sora a komlói Nagy László Gimnázium és az erdélyi Baróti-Szabó Dávid Líceum diákjainak „Piros, fehér, zöld” című műsorával folytatódott a Komlói Színház épületében. A tartalmas műsor szerkesztésében és betanításában Aczél Zsuzsanna, Keserű Sándor, dr. Vácziné Orovicza Tímea és Vargha Zoltán vett rész. A látványos díszlet és dekoráció Ladányi Lívia nevéhez fűződik.

A 170 éves évfordulón Polics József, Komló polgármestere mondott ünnepi köszöntőt, mely előtt – a pécsi ünnepi eseményeken résztvevő – Dr.Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője ünnepi jó kívánságát tolmácsolták a komlói megemlékezők felé.

„1848. március 15-én egy ritmusra dobbant minden magyar szív, a márciusi ifjakban együtt volt a hit, a bátorság és az akarat,  hittek a nemzet ügyében, bátrak voltak a küzdelemben, akartak tenni a honért” – hívta fel a figyelmet az akkori összefogásra városvezetőnk.

Rámutatott, a tét akkor is óriási volt: a polgárosodás vagy a pusztulás útjára lép-e hazánk. A reformkor, valamint a forradalom és szabadságharc nagyjai és hétköznapi hősei magasra tették a mércét, hisz mind-mind tették a dolgukat, mert szerették a hazájukat, nem érdekből, hanem teljes szívükből, mindannyian letettek valamit a polgárosodás és fejlődés asztalára.

Aktuálpolitikai kérdésekre térve a városvezető hangsúlyozta: El kell döntenünk, fontos-e számunkra megmaradásunk, nemzeti értékeink, hagyományaink, vagy megelégszünk a globalizált, gyökerek nélküli  világgal. Választanuk kell, azok kezébe adjuk a hatalmat, akik úgy vélik, kiüresedett a család, a nemzet, a haza fogalma, vagy 1848 örököseiként kiállunk függetlenségünkért, becsületünkért, megvédjük szabadságunkat, gyermekeink jövőjét biztos alapokra vagy lápi talajra helyezzük!

Hozzátette: “ebben pedig megkerülhetetlen szerepe van politikai érdekképviseletünknek, pártjainknak, épp ezért nagy a tétje az előttünk álló áprilisi választásnak. 48 örök üzenete: a bátorság, kitartás, küzdelem, haza, összetartozás és igazság. Ezekből a szavakból, kell származtatnunk ma is feladatainkat.”

Az ünnepség a Szózat hangjaival zárult.

Az ünnepi rendezvénysorozat a Petőfi-szobornál folytatódott, ahol intézmények, pártok, civil szervezetek helyezték el az emlékezés virágait a szobor talapzatánál.