Komlón tartotta ülését a Baranya Megyei Önkormányzat. Az ülésen 5,3 milliárd forint TOP-os (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) forrásról döntött a testület, amelynek során Komló két esetben is pozitív elbírálásban részesült.

Nagy Csaba, a közgyűlés elnöke sajtótájékoztató keretein belül hirdette ki a nyertes pályázókat. Városunk a döntés értelmében 155 millió forintos forrást nyert energetikai fejlesztésre, valamint 55 millió forintot a helyi identitás megőrzésére.

Komló Város Önkormányzata 2010-ben elindította „Megújuló város, megújuló energiával” programját, melynek eredményeképpen a legtöbb oktatási-, nevelési- és közösségi épületnél megvalósult az alapenergetikai korszerűsítés. A most elnyert pályázat egy részét – amelynek köszönhetően az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok épületei is korszerűsödhetnek – a Komlói Fűtőerőmű irodaépületének energetikai megújítására fordítja az önkormányzat.

A forrás egy másik részét a Vörösmarty utcai hajléktalanszálló épületére fogja költeni a város, amely – Polics József polgármester szerint – mai állapotában egy „energetikai katasztrófa”.

A fennmaradó összegből a városban található óvodák tetejére napelemeket telepítenek, ezzel is tovább csökkentve a nevelési intézmények rezsijét.

Identitás megőrzésére a Komlói Járás 55 millió forintos forráshoz jutott. A városvezető rámutatott; ha végignézünk az ország TOP-os beruházásain, nem találunk Komlóhoz hasonló önzetlen pályázót. Komló Város Önkormányzata ugyanis a munka oroszlánrészét felvállalva nyújtja be a pályázatokat, segítve ezzel a térség kisebb településeit.

Polics József a közgyűlés előtti felszólalásában – utóbbi pályázathoz kapcsolódva – a munkanélküliség problémájára mutatott rá. Elmondta, ez az arány a kisebb településeken hatványozottan jelentkezik. Az identitás megőrzésére irányuló program a munkahelykeresésben, és az ahhoz szükséges feladatokban – egészségügyi szűrés, önéletrajzírás, továbbképzés – segíti a dolgozni kívánó polgárokat.