Az Országos Erdészeti Egyesület Baranya megyei Helyi Csoportja és a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület közös megemlékezésen hajtott fejet Kolossváry Andor egykori uradalmi erdőtanácsos előtt, aki történelmi szerepet vállalt Sikonda-fürdő megalapításában.

 

A sikondai tavakat átkaroló Kolossváry sétány kapuja előtt tartottak ünnepi megemlékezést annak tiszteletére, hogy 90 éve, 1928. március 15-én tört fel a termálvíz Sikondán. A kitörő víz hasznosításában, Sikonda-gyógyfürdő megalapításában felbecsülhetetlen érdemeket szerzett Kolossváry Andor, aki uradalmi erdőtanácsosként tevékenykedett a térségben.

Az ünnepi megemlékezésen előbb Hirmann Antal, az OEE Helyi Csoportjának vezetője köszöntötte a résztvevőket, köztük Kolossváry Andor családjának képviselőit, majd Muth Endre emlékezett meg Kolossváry Andor uradalmi erdőtanácsos, egykori OEE tag, munkásságáról, Sikonda-fürdő felfedezőjéről és alapítójáról.

Szarka Elemér, a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület elnöke beszédében Kolossváry Andort kiváló embernek nevezte, akinek munkássága fontos állomása Sikondához, Komlóhoz kötődött. Emlékeztetett arra, hogy az ünnepség helyszínéül szolgáló Kolossváry-sétányt 30 éve avatták fel, Sikonda legszebb részét ajánlották fel az emlékállításra. Dicsérte az azóta eltelt időszak tevékenységét, amely lehetővé tette, hogy Sikonda a 90 év alatt folyamatosan szépülhetett, ami által megőrizte értékét.

A megemlékezésen Jakó Ferencné Vratarics Nóra, Kolossváry Andor dédunokája (a képen balról a második), a család képviseletében mondott köszönetet a méltó körülményekért, mellyel megemlékeztek dédnagyapja munkásságáról.