Múlt pénteken rendezték meg Békéscsabán a XVI. Országos Textiles Konferenciát. Komlót a Díszítőművészeti Műhely képviselte Kincses Ágnes vezetésével.

A konferencia és a pályázat meghirdetői  – Békés Megyei Népművészeti Egyesület, Hagyományok Háza és a  Népművészeti Egyesületek Szövetsége – által életre hívott rendezvényen a Közösségek Háza Díszítőművészeti Műhelyét  15 fő képviselte.

A kétévente megrendezett konferencia alkalmából egy pályázatot is meghirdettek „Határon túli hímzések a Kárpát-medencében” címmel.  A Díszítőművészeti Műhely 40 hímzést küldött a kiállításra, ahol egy szakmai zsűri értékelte a beérkezett, több mint 1000 alkotást.

Kincses Ágnes, a csoport vezetője lapunknak elmondta, hogy többek között délszláv, Zobor-vidéki, bihari-román mintás, illetve udvarhelyi hímzéseket küldtek  Békéscsabára.

A kiállítást és a háromnapos rendezvényt Závogyán Magdolna,  kultúráért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg.

A kiállítás megnyitóján a komlói Díszítőművészeti Műhely tagjai elnyerték a legnagyobb, kiemelt első díjat. A zsűri „az újonnan feltárt bihari-román keresztszemes hímzés különleges színvilágú alkalmazásáért, valamint a baranyai délszláv hímzések áttört  technikájának  sokféle, gazdag variációban történő kivitelezéséért”  indoklással értékelte a Kincses Ágnes vezette műhely által beküldött munkákat. Emellett Kincses Ágnes a legjobb tervező díját is elnyerte a rendezvényen.

A csoport vezetője örömmel fogadta a díjakat: ez egy nagy megtiszteltetés és visszajelzés, hogy értékes az általunk végzett munka – összegezte gondolatait Kincses Ágnes a díjakkal kapcsolatban.