A tavalyi 93 millióval szemben idén több mint 134 millió forint jutott a nem költségvetési szervek, civil szervezetek támogatására.

A képviselő-testület három kategóriát érintően döntött a nem költségvetési szervek idei támogatásáról. Nagyságrendileg idén is a sportra jutott a legtöbb forrás. Nem meglepő ez, hiszen a Komló Sport Kft és a Komlói Bányász több sportágban több száz sportoló – köztük a legmagasabb osztályban játszók – sportolását. Ebben a szférában 14 szervezet nyújtott be igényt, valamennyinek jutott is a támogatásból.

Összegét tekintve a Komló Sport Kft. közel 75 millió forintos támogatást kap. Ezt az NB I-es kézilabdacsapat és a teljes utánpótlás, a kosárlabda-, és az asztalitenisz- és úszószakosztály működésének támogatására költi a sportszervezet. Ebből finanszírozza a Városi Sportközpont világítási és hangosítási rendszerének korszerűsítésére, eredményjelzőjének cseréjére, valamint látvány csapatsportok támogatására vonatkozó társasági adó önrészét.

A Komlói Bányász mintegy 53 milliós támogatásra számíthat. Ezt a labdarúgó-, a sakk-, a teke- és a boksz szakosztályokra, illetve működési, fenntartási költségekre fordítja. Ezen felül részt vesz – TAO- pályázathoz kapcsolódóan, önkormányzattal együttműködve – műfüves pálya építésében.

A sporttámogatás többi részén női kézilabdások, dartosok, karatékák, teniszezők, vívók, tollaslabdázók, természetjárók, a horgászok, úszók és a DÖKE szakosztályai osztoznak, ez összegszerűségében mintegy 1,6 millió forintot tesz ki.

Kulturális célokra 2,6 millió forint jutott, ezen 25 szervezet osztozott. Tételesen a legnagyobb támogatást a Pöndöly Néptánc és Hagyományőrző Egyesületnek, valamint a Komlói Polgárőr Egyesületnek, illetve a Súgólyuk Egyesületnek ítélték meg.

Külön kategóriát képviseltek az elosztásnál az alapítványok. 15 szervezet részesedett az 1,79 milliós keretből. A legnagyobb összegű támogatást a Komló Városért Alapítvány, valamint az idén 40 éves Komlói Pedagógus Kamarakórust támogató alapítvány kapta.