Újabb sikeres pályázaton van túl a komlói kórház. Az országban csak kevés intézmény rendelkezik, olyan műszerrel, amely ilyen mértékben képes növelni a higiénia törekvések hatásfokát. Az alábbiakban a Komlói Egészségcentrum hivatalos közleményét olvashatják.

“Intézményünk az Emberi Erőforrás Operatív Program keretében 115,8 millió forintos Európai Uniós támogatásban részesült a betegbiztonság javítását célzó intézkedések megtételére Baranya Megyében egyedüli kórházként. A pályázat részét képezi egy kézhigiénés fejlesztés 30 millió forint értékben, melynek keretében adagolókat, műszeráztató kádakat és műszermosogató berendezést szereztünk be. A projekt részét képezi még a fekvőbeteg ellátó osztályok gyógyszerellátását biztosító gyógyszeradagoló automata installálása is. A betegbiztonsági pályázat eszközei az elkerülhető kórházi fertőzések visszaszorítását célozzák meg a kézhigiénés rendszer a környezeti infekciókontroll, valamint a műszer és eszközfertőtlenítés hatékonyságának fejlesztésével. Célunk a betegbiztonság megteremtésével a rövidebb gyógyulási idő, az elégedetten távozó beteg.

A betegbiztonság növelése és az elkerülhető kórházi fertőzések számának csökkentése érdekében a kézhigiéné napjainkban egyre nagyobb szerephez jut, hiszen a fertőzések átvitelében a kéznek van a legnagyobb szerepe. A kezelőkbe, ambulanciákra és a folyosókra szenzoros adagolókat helyezünk az érintésmentes használat lehetősége érdekében.

A dolgozókon kívül szorgalmazzuk, hogy a látogatók és betegek is használják a kézfertőtlenítő szereket a kórterembe, szakrendelőkbe történő belépés előtt, illetve az intézmény elhagyását megelőzően, a kórokozók tovább vitelének megakadályozása érdekében.

Pályázatunkkal minőségi változást értünk el a kézhigiénés gyakorlat alkalmazásában és vizsgálatában. A Hand in Scan Semmelweis Scanner magyar fejlesztésű eszköz, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem munkatársai és infekciókontroll szakemberek fejlesztették ki azt a technológiát, amellyel a kézhigiénés gyakorlat megfelelőségét vizsgálhatjuk, mérhetjük és összehasonlító adatokat nyerhetünk a vizsgálatokból. Az országban jelenleg 2-3 kórházban használják, azonban rendszerszemlélettel csak mi alkalmazzuk.”