Az ország nyugati részén már hétfő este óta esik a hó. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedd éjfélig a Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken változó intenzitású havazás, havas eső várható.

Baranya megye területén jelenleg gyengén havazik, összességében 3-8 cm hó hullott le, a meteorológiai figyelmeztető előrejelzés szerint 5 centimétert meghaladó hó hullhat.

A megye területén a közutak hókásásak, sónedvesek, járhatatlan útszakasz nincs.

A közútkezelő 33 munkagéppel folyamatosan végzi az útszakaszok tisztítását, elzárt település nincs. A közúti járműforgalomban fennakadás nincs, a határátkelők forgalma zavartalan és folyamatos.

A távolsági buszjáratok menetrendszerűen közlekedik.

A Biokom Kft. 5 munkagéppel végzi folyamatosan Pécs útjainak síkosságmentesítését, a TÜKE busz tájékoztatása szerint fennakadás nincs.

Az M6 gyorsforgalmi úton és autópályán fennakadás nincs, üzemszerűen halad a forgalom, 4 munkagéppel folyamatosan végzik a síkosságmentesítést.

A vasúti közlekedésben fennakadás, időjárással összefüggő késedelem nem áll fenn.

Közműszolgáltatók tekintetében (víz-és áramellátás, gázszolgáltatás) az időjárási körülmények semmilyen fennakadást az üzemszerű működésben nem okoztak.

Jelen időjárási viszonyok mellett a közlekedésben csúszós, jeges utakra, lezárt útszakaszokra és csökkent látótávolságra kell készülni. Mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljenek útra. Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont. Arra is fel kell készülni, hogy az autó elakadhat, ezért hasznos lehet egy plusz kabát az autóban. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak megnövekedett várakozási időre.

Az országban csaknem kétezer tűzoltó áll készenlétben mintegy ötszáz technikai eszközzel. Amennyiben az időjárási helyzet azt indokolja, a katasztrófavédelem az érintett megyékben operatív törzset hoz létre és megnöveli a bevethető emberek létszámát.

Aki bajbajutott járművet lát, vagy segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot. A téli időjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit!

Használják a katasztrófavédelem ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t!

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/ -n olvashat.

Tisztelettel:

                   Dr. Sárkány Sándor tű. százados

                                szóvivő-helyettes

         Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság