Érdekességek, eredmények és a jövő évi tervek a kolbásztöltő fesztiválról.

A fesztiválon 80 komlói, 24 megyei és 3 külföldi csapat versengett egymással. A legszebb asztal címen a Beregvidéki Kolb-Ászok és a Kópék csapata osztozott. A legcsinosabb csapat különdíját a Belvárosi Fruskák vihették haza.

A fesztivál nagydíját a Molnár Gábor polgármester által vezetett Oroszló csapata nyerte, akik a község önkormányzatával neveztek a versenyre. Érdekesség velük kapcsolatban, hogy a polgármester egyéb elfoglaltsága miatt lekéstek nevezésről, így csak vigaszágon tudtak bejutni, amikor egy másik csapat visszamondta azt.

A csapatokat 3 zsűritag pontozta, fejenként 70 pont volt kiosztható. A 210 pontból a nagydíjas Oroszló 179 pontot szerzett. A dobogó felső fokára a dr. Tánczos Frigyes Attila által vezetett Kolbászfoglalkoztatók álltak fel, 177 pontot érdemeltek ki a szakmai zsűritől.

A második helyen a pécsi tűzoltók B-szolgálatának delegációja végzett Tüzes Kolb(ászok) néven 176 ponttal. A pécsi csapat első alkalommal töltött kolbászt Komlón. A dobogó alsó fokára 171 ponttal a Kolbászbűvölő Lánycsók csapata állt Hadra József polgármester vezetésével.

A zsűri elnöke, Pichler József dicsérte az idei kolbászokat, véleménye szerint összességében jobbak lettek, mint tavaly. Kolbászkülönlegességek kísérletezését idén nem tolerálta a zsűri, amely külön kérte a csapatoktól a baranyai, a magyaros ízek (paprika, só, bors, fokhagyma összetevőkkel) kidomborítását.

A kolbászok 102,5 fokon sültek minősített kemencében. A csapatok sorszámát idén fémcímkével jelölték, hogy a sütési hőfokot is kibírja.

Steinerbrunner Győzőné és Szarka Elemér, a szervezők nevében már a jövő felé kacsintgatnak. Csütörtökön máris összeül a 25 fős szervezőbrigád kiértékelni az elvégzett munkát, megfogalmazni a jó és a rossz tapasztalatokat a fesztivállal kapcsolatban.

Az már kiszivárgott, hogy a szervezők jövőre online tombolasorsolásban gondolkodnak (hogy a zene minél kevesebbet szüneteljen), valamint az is, hogy a bormustrákhoz hasonlóan arany-, ezüst- és bronzminősítésekkel értékelnék a mintákat.