Átestek a tűzkeresztségen – A rutinos kolbásztöltők között több „elsőbálozó” – azaz fesztiválozó is asztal mögé állt az eseményen. Először próbálták a kolbásztöltést a fesztiválon a regionális ligában játszó komlói kosaras lányok. A vidám csapat – Czukor János edző vezetésével – profikat meghazudtoló mozdulatokkal végezték feladatukat, majd a táncparketten is maradandót alkottak – ezen a napon nem kosaraztak ki egyetlen táncpartnert sem.

Tökéletes recept – Mindenki másra esküszik. Polics József szüleitől, nagyszüleitől örökölte a jó kolbász receptjét, amelytől az eddigi nyolc fesztivál során sem tértek el. A polgármester elmondta, hogy a húson kívül természetesen a fokhagymát sem szabad kihagyni a kolbászból, amelybe különböző arányokban só, bors kerül. Paprikából ízlés szerint, ki hogyan, mennyire csípősen szereti. Polics József fűszerköménnyel és szegfűborssal is ízesíti a darált húst, ami leginkább a horvátok specialitása.

Hírverés – A fesztivál természetesen a megyében működő média képviselőnek is témát adott. A Rádió1, a Dunántúli Napló, a BAMA és a komlói média képviselői – a Komló Média és a 7300.hu – is beszámoltak a jeles eseményről, melynek megnyitó ünnepségét a Komlói Újság Online Facebook-oldalán élőben kísérhették figyelemmel az érdeklődők.

Különdíjasok – A hagyományokhoz híven nemcsak a verseny legjobbjai, hanem különböző kategóriákban is különlegeset nyújtó csapatok is díjban részesültek. A szervezők idén a Békéscsabai Komló Barátok, a legelső fesztiválon is már indult Komlói Fűtőerőmű ZRT., a Rehabos Rongyhegesztők, a Kökényi Bosnyákok, a Növénytermelők Kolbásza, a Szent Borbála Otthon Kemény Kolb-Ászai, a Power Max, a Dorottya Utcaiak, a Kerek S Family, a Polytec Group, a Vadvirág Vendéglő, a Belvárosi Fruskák, a Beregvidéki Kolb-Ászok, a Kópék, a Zsíros Zsiványok és a Benningen Am Neckar csapatát jutalmazták.

Az időjárás – Az elemek már több ízben megtréfálták a szervezőket. Néhány évvel korábban az ónos eső változtatta a sportközpont parkolóját a fesztivál végére korcsolyapályává, most a havazás hátráltatta a programot. A fesztivál díszvendége, Beleznay Endre színművész a hóviszonyok miatt csak délután érkezett meg a helyszínre.