108 csapat vett részt a VIII. Komlói Nemzetközi Kolbásztöltő Fesztiválra, ezzel új rekordot döntött, hiszen a 8 év alatt egyszer sem töltöttek ennyien kolbászt és pálinkát a térség gasztronómiai ünnepén.  Fotó: Kolbászfoglalkoztatók csapata

A reggeli hóeséssel, hamisítatlan disznóvágási hangulattal indult a nyolcadik alkalommal megrendezett komlói kolbásztöltő fesztivál. A program az Eszperantó téren kezdődött, ahol egy Dezső nevű, közel 200 kilogrammos „malacka” esett áldozatul. Az ítéletet Bogdán László, a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület tagja olvasta rá a jószágra.

A csapatok időközben felsorakoztak az asztaloknál, várva a „startpisztoly” eldördülését, a rendezvény hivatalos kezdését.

Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője, az esemény fővédnöke rekord bejelentésével kezdte megnyitó gondolatait: hiszen 108 csapat eddig még nem nevezett a komlói megmérettetésre. „Egészen Békéscsabáig ellátszunk” – utalt az államtitkár a fesztivál növekvő méretére és arra, hogy csabai csapat is szerepel a nevezők között.

Hoppál Péter napközben megfogalmazta a komlói kezdeményezés sikerének titkát is, ami meglátása szerint a vendégszeretetben rejlik. „Van egy erős társadalmi, közösségi összetartó ereje a komlói fesztiválnak, amely azt eredményezte, hogy a csarnok elérte befogadása határát. Hozzátette: már azon lehet gondolkodni, hogy jövőre hogyan tovább.

Polics József polgármester a köszönet hangján szólt a 108 csapathoz, hiszen a kiváló szervezés nem elég, élettel, tartalommal a város polgárai töltik meg a – 8 éve töretlen sikernek örvendő – fesztivált. A városvezető köszönetet mondott a társszervezőknek, a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesületnek, hogy Komló Város Önkormányzatával közösen a 8. alkalommal is megszervezték a város egyik legnagyobb rendezvényét.

Pichler József egyetemi docens, a zsűri elnöke ismertette az értékelés menetét: a csapatoknak 2 óra állt rendelkezésre kolbásztöltésre, amiből 15 dkg-ot nyújtottak be elbírálásra.  Elmondta; a zsűri leginkább a magyar ízeket keresi, azokat a kolbászokat, amelyek megfelelnek a helyi hagyományoknak és a baranyai ízvilág szerves részét képezik. A szakember ismertette a zsűri értékelési szempontjait, mely a forma, állag (mennyire márványos a vágási felület), színvilág (sütés előtt és után) egységéből áll. Hozzátette: a tálalás sem utolsó szempont az értékelés kapcsán.

Oroszló csapata

Az eredményhirdetésre 17:00 után került sor. A dobogó legalsó fokára a Kolbászbűvölő Lánycsók csapata állt, a második helyet a Tüzes Kolb(ászok) szerezték meg, az első helyet pedig a Kolbászfoglalkoztatók hódították el.  A 2018-as kolbásztöltő fesztivál nagydíját Oroszló csapata vihette haza.

A nap folyamán a talpalávalóról a Perfect Slágerzenekar és B-Wersyo Band gondoskodott.