A magyar kultúra napja alkalmával rendezett városi ünnepségen adták át a „Komló Város Közművelődéséért” elismerést. Az idei díjazott a Kincses Ágnes által vezetett – 40 éves fennállását ünneplő – Komlói Díszítőművészeti Műhely volt. Fotó: Kincses Ágnes a Díszítőművészeti Műhely elismerésével

A Himnusz keletkezésének 195. évfordulójának tiszteletére rendezett városi ünnepség a Díszítőművészeti Műhely jubileumi kiállításának megnyitójával kezdődött. A Komlói Színházban és a Közösségek Házában megnyílt tárlatot, a színpadon dr. Minorics Tünde etnográfus, egyetemi tanár méltatta.

Dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője ünnepi gondolatai között kifejtette: „a komlói intézmények teljesítménye, a fesztiválok, a közművelődési tevékenység hatáskörének kibővülése azt bizonyítják, Komló Magyarországon egy olyan hely, amely közösségének erejéből merítve képes volt megteremteni saját fejlődésének egyik legfontosabb motorját.

Hozzáfűzte: „büszke vagyok arra, hogy Komló kulturális területen aktív, a tevékeny polgárok aránya folyamatosan növekszik, és hogy közös álmaink, terveink – ezzel a tenni akaró közösséggel a hátunk mögött – magas színvonalon nyertek megvalósulást. Magyarország kulturális vérkeringésében immár nemcsak Pécs, hanem Komló városa is előkelő szerepet vállalt. Ami ennél is fontosabb, jól működő kulturális közösségek teremtéséből veszik ki alaposan a részüket a komlóiak, és ez mindannyiunkat, az egész nemzetet gazdagabbá teszi.

“Komló a kultúra területén aktív” – mutatott rá Dr. Hoppál Péter

Hoppál Péter bejelentette, hogy a budapesti Zeneakadémia patinás épületében a magyar kultúra napja állami ünnepségén, a „Minősített Közművelődési Intézmény” címet vehette át a Közösségek Háza és Színház és Hangversenyterem intézményegysége.

Polics József, Komló polgármestere aláhúzta, mindannyiunk számára egyaránt fontos kell, hogy legyen a magyar kultúránk ápolása; a kultúránké, ami erősen összeköt bennünket, bárhol is legyünk a világban, ami megtart magyarnak, nélküle elvesztünk, csak sodródunk az árral.

A mai ünnepi nap kiválóan alkalmas arra, hogy felhívjuk a figyelmet, mindannyiunk kötelessége, hogy mindennap tegyünk kultúránk megőrzéséért, magyarságunk fennmaradásáért.

A városvezető köszönetet mondott azon komlói műhelyeknek, akik előadásaikkal, kiállításaikkal viszik jó hírünket a világba. Mint mondta, Komlón az értékteremtő kultúra otthonra, értő és érdeklődő közönségre talált, elég csak a kolbásztöltő fesztivál, a KASZT, a kórusfesztivál és a filmfesztivál sikereire, visszhangjára gondolni.

A köszöntőket követően elismerések átadására került sor. A képviselő-testület döntése értelmében „Komló Város Közművelődéséért” kitüntetést – a népművészet területén végzett több évtizedes, helyi, megyei, országos és a határon túl is ismert és elismert, értékteremtő és őrző, a hagyományok ápolásában való igényes, kiemelkedő művészeti munkásságáért – a Díszítőművészeti Műhely és annak vezetője, Kincses Ágnes népi iparművész vehette át Polics József polgármestertől és Bareithné Benke Nikolett alpolgármestertől.

Hidasi Tiborné “Andi néni” az ÉV Ásza 2017″ elismeréssel

A Magyar Kultúra Napján rendezett ünnepségen adták át az „Év Ásza 2017” díjat. A Komlói Színház- és Hangversenyterem, valamint a Közösségek Háza szakmai közösségének elismerését a város művészeti életének fáradhatatlan motorja, a színjátszópalánták avatott tanítója, a Gagarin Iskola pedagógusa, a nagyszerű alkotóember, a különleges és áldozatkész pedagógus, egyben kivételes személyiség – Hidasi Tiborné érdemelte ki, aki évtizedek óta gyermekek százait avatta be a színjáték, a színház varázsába.

A díjat Horváth Éva, a Közösségek Háza, Színház- és Hangversenyterem igazgatója adta át a kitüntetettnek.