Nyolcadik alkalommal rendezték a hagyományos Görömbölyi Forralt Bor és Tepertő Napot, Miskolc-Görömbölyön. Idén Komló mutatkozhatott be a szépszámú fesztiválozónak. Fotók: Fajcsi Ferenc

Eleget tett a szervezők még októberi meghívásának Komló, amikor mintegy 40 fős küldöttséggel látogatott el a hagyományos Görömbölyi Forralt Bor és Tepertő Napra. A Miskolccal szerves egységet alkotó Görömbölyön a látogatók különleges forralt borokat kóstolhatnak, disznótoros hideg és meleg ételeket fogyaszthatnak a nap folyamán, azok közül is leginkább tepertő különlegességeket.

A megnyitón köszöntötték a Görömbölyi Borbarátok és Hagyományőrző Egyesület tagjait, Miskolc elöljáróit – Kriza Ákos polgármestert és Csöbör Katalin országgyűlési képviselőt, az esemény fővédnökét, továbbá a történelmi egyházak képviselőit. És nem utolsó sorban Polics Józsefet, Komló polgármesterét, aki a lehetőségekhez mérten – párhuzamot vonva Miskolc és Komló között – mutatta be városunkat a közel háromezer fesztiválozónak.

Természetesen nem üres kézzel érkeztünk Görömbölyre – a Pöndöly Néptánc és Hagyományőrző Egyesület táncosai és a Vörös rezesbanda is színpadra állhatott, aki pedig többet is meg szeretett volna tudni környékünkről, annak kezéből nem hiányozhatott a Mecsek-Hegyhát Turisztikai Egyesület ismertetője.

Hagyomány a görömbölyi napon, hogy az egyházak képviselői minden évben megszentelik a szőlővesszőket, hogy azok gazdag termést hozzanak a borászoknak. Az idei szertartás egyben magyar rekordkísérlet is volt. A Reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából ötszáz vesszőt szenteltek meg és osztottak ki a résztvevőknek. Amiből Komló kettőt is kapott. (Mi is vittünk kettőt szentelésre – a szerk.)

A rendezvényen árusok kínálták portékáikat: a helyi ajándék- és használati tárgyak mellett gasztronómiai különlegességek várták az estére közel hétezerre duzzadó közönséget. A bográcsokban, üstökben ezúttal nem halászlé vagy pörkölt készült, hanem forralt borok, töpörtyűk csalogatták az ínyenceket.

Küldöttségünk természetesen nem felejtette átnyújtani meghívását a szintén nyolcadik alkalommal megrendezendő kolbásztöltő fesztiválunkra, melyet február 3-án rendeznek Komlón.