A kiállításokra járó törzsközönséget igencsak elkényeztette a Komlói Napok kísérőprogramjaként nyílt kiállítások sokszínűsége.

Augusztus 31-én adták át a Muzeális Gyűjtemény kiállítóterében azt a komlói sportemlékeket bemutató anyagot, amely első lépése egy teljes sporttörténeti gyűjtemény létrehozásának. Páva Zoltán polgármester köszöntője után Prohászka István az 1984 és 1992 közötti nyolc év küzdelmeire és szép pillanataira emlékezett. A KBSK egykori elnöke szerint az akkori – talán ma már csodának számító – összefogás fontos, értékteremtő dolgok megvalósulásának volt nélkülözhetetlen alapja. A bánya, a melléküzemágak, vállalkozók jóvoltából készülhetett el szinte a semmiből a sporttelep csarnoka és egyéb beruházások, rendezvények is.

A kiállítóteremben a sakk, az atlétika, az asztalitenisz, a labdarúgás, a kosárlabda, a küzdősport és a kézilabda jeles képviselőiről kaphatunk ízelítőt fotók, régi dokumentumok, díjak és egyéb tárgyi emlékek segítségével.

Szeptember 1-jén a Színház- és Hangversenyterem aulájába hívták az érdeklődőket, ahol Kovács Norbert fotótárlata adott különleges élményt. A Komlón született és itt is élő fotós kötődése árad a városról készült felvételekből. Egykor édesapja ébresztette fel benne a fotózás iránti érdeklődést, majd egyre nőtt az igénye, hogy ismereteit bővítse. Így került Czanik István szárnyai alá az úttörőház fotószakkörében. Az ott szerzett tudása, a csillebérci tábor krónikásaként kapott és egyéb élmények elindították azon az úton, amely meghatározta iskoláit, munkáját, életét. Fotós lett, a nyomda világában hasznosítja képességeit, de szabadidejében is állandó társa a fényképezőgépe. Ahogy Kovács Pál kollégája mondta a kiállítás megnyitásakor: „A fotó pillanatot örökít és a pillanatban létezik, ahol rejtett dimenzió az idő, amely nem akkor kezdődik, amikor kinyitják a gépet, és nem akkor ér véget, amikor elkattintják”.

Ezek a pillanatképek városrészeinkről attól még élményadóbbak, mert új, számunkra ritka perspektívát tárnak elénk. Kovács Norbert sárkányrepülősként, felülről mutatja meg Komlót, tárja elénk annak eddig nem látott szépségét.

A felújított Közösségek Háza nem csak szebb lett, hanem gazdagodott is. Bővült egy meghitt kulturális rendezvények befogadására alkalmas teremmel, amelynek miliőjét Deák Zsuzsanna grafikusművész alkotásai határozzák meg. A művész megfelelő otthont keresett képeinek, Horváth Éva intézményigazgató pedig szépséget és értéket álmodott a terembe. Egymásra találásuk gyümölcse a 2-án felavatott állandó galéria.

sznet„Hogy unokáink is láthassák” – ezen címmel nyitotta meg a Muzeális Gyűjtemény időszakos kiállítótermében Képes Gábor muzeológus, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum kurátora a két Guzmics Imre (apa és fia) számítógép-történeti kiállítását. Az érdeklődők tízéves gyűjtőmunka eredményének láthatták mintegy a felét, és töredékét a hozzájuk tartozó könyveknek, dokumentációknak, programoknak.

A gyűjtőknek minden darab egyformán kedves, köztük a legrégebbi, 1959-ből származó, már computernek nevezhető brainiac. Ma már főként az internet segítségével tudják szaporítani kincseiket. Nagy vágyuk a hiányzó magyar gépek – Aircomp, TAP34 – megszerzése. Mivel folyamatos és jó a kapcsolatuk az azonos érdeklődésű gyűjtőkkel, valamint műszaki múzeumokkal, jó esély van vágyuk teljesülésére.