Példaértékű intézménnyé vált a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény a környezettudatosság tekintetében.

Három évvel ezelőtt közel 17 millió forintból 72 napelemet telepítettek az épület tetejére. Polics József elmondta; a tudatos pályázás része volt a kormány és az önkormányzat rezsicsökkentő intézkedéseinek, amelynek köszönhetően a városi intézmények is működési költséget takaríthatnak meg. A komlói polgárok ebből közvetlenül semmit nem vesznek észre, de jelen esetben egy nagyobb összeg marad városunkban, amit a lakók jogos igényeinek kielégítésére tudunk fordítani – véleményezte a városvezető az elmúlt évek fejlesztéseinek hatását.

Steinerbrunner Győzőné az intézményvezetője is elégedett az elvégzett átalakítássokkal. Intézményünkben szelektíven gyűjtjük a hulladékot. A fűtéssel is tudunk takarékoskodni hála az új nyílászáróknak valamint a fűtés korszerűsítésnek és az épület hőszigetelésének. A vizesblokkokban az öblítésre használt tisztított esővízzel – más néven szürkevízzel – is tudunk spórolni pár köbmétert.

A leglátványosabb beruházásunk azonban a napelemek. A 72 napelem tizedére minimalizálja az áramszámlát. A számok nyelvén az eddigi egy milliós villanyszámla – köszönhetően a napelemeknek – mára már csak százezer forint környékén van. Így az épület havi 12 ezer forintos villanyfogyasztása – aminek fele rendszerhasználati díj – egy közepes méretű lakás villanyrezsijének felel meg.

A tudatossághoz hozzátartozik, hogy az épületben a leggyakrabban használt helységekben LED izzókra cseréltük a korábbi fénycsöveket, villanykörtéket, ezzel is energiát megtakarítva – ismertette az intézményvezető a beruházást.

A városvezetés minden olyan alkalmat megragad, amivel Komló intézményei és polgárai csökkenthetik az ökológiai lábnyomukat.