Néhány hónap alatt oly mértékben változott meg a szilvási városrészben álló középiskola, hogy szinte alig lehet ráismerni. Tény, hogy igencsak ráfért már a felújítás a négy és fél évtizeddel ezelőtt átadott épületegyüttesre. Azok, akik ott voltak a szeptember 1-jei ünnepélyes átadáson, örömmel állapíthatták meg, hogy az építők kifogástalan munkát végeztek.

A tanévnyitón Hargitai János, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke azt mondta, jó érzés belépni egy ilyen gyönyörű intézménybe, s azt kívánta a diákoknak és pedagógusoknak, hogy mielőbb találják meg azt az összhangot, mely elengedhetetlen a korábbi két iskola (a szakközép és a ginázium) eggyé válásához, s töltsék meg saját szellemiségükkel az iskola falain belül rendelkezésre álló teret. 

Páva Zoltán polgármester arról beszélt, hogy a tavalyi kilenc intézmény felújítása után 2010-ben újabb 1,3 milliárd forintot fordíthat a város, illetve a kistérség arra, hogy a nemrég megalakult Kökönyösi Oktatási Központ tagintézményeit korszerűsítsék, felújítsák, bővítsék; s megemlítette, hogy ekkora öszeget senki más nem kapott az országban. A polgármester köszönetét fejezte ki a Strabag ZRt.-nek a gyors és magas színvonalú munkavégzésért, a diákoknak pedig azt kívánta, érezzék jól magukat a gyönyörű épületben – egyben kérte őket, hogy igyekezzenek minél tovább megőrizni a most látott rendet és tisztaságot.

szakkazapatadasnetRendeki Ágoston, a Kökönyösi Oktatási Központ főigazgatója ugyancsak köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik az építkezés, felújítás során bármilyen módon segítették a munkát. Külön szólt a Nagy Lászlóból érkezett diákokhoz, pedagógusokhoz, biztosítva őket, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy mielőbb ők is otthonuknak érezzék a felújított intézményt.

Az ünnepi beszédek után rövid műsor következett, majd Hargitai János és Páva Zoltán együttesen vágták át a nemzetiszínű szalagot, s ezzel felavatták a város több mint hatszáz diáknak otthont adó középiskoláját.