Hétfőn zárult a Borbála Hét, amelynek keretein belül a város több pontján rótták le kegyeletüket a város polgárai.

A komlói temetőben a Tisztelet Komlónak Egyesület rendezésében hajtottak fejet a megemlékezők az elhunyt bányászok előtt.

Jégl Zoltán, az egyesület elnöke hangsúlyozta, azokra az emberekre emlékeznek, akik felépítették Komlót. Őri Zsuzsanna verse után Vass Dénes nyugalmazott bányamérnök vezette körbe a megjelenteket a „Társaink voltak” emléksétán. A sírok előtt elhaladva barátokról, ismerősökről, munkatársakról mesélt, akik egykoron a bányánál vagy a föld mélyén dolgoztak.

A tiszteletadás következő állomása a csillével és vájattartó vassal bővült – újtelepi emlékhely volt. A koszorúzást követően Grünwald Mátyás nyugalmazott bányamérnök mesélt Újtelepről. Megemlítette, hogy bár országosan az új telep kifejezés egy gyűjtőnév, Komlón városrész, fogalom.

Pálfi László, a területi önkormányzati képviselője (FIDESZ) a köszönetét fejezte ki a segítségért – Komló Város Önkormányzatának, Bogyai Lászlónak és a Városgondnokság munkatársainak, magánszemélyeknek és az E.ON.nak -, hogy az emlékhely a bányászat szimbólumaival bővülhetett. Az önkormányzati képviselő hangsúlyozta Varga Péter szerepét, és kiemelte azt az „utat”, amely alatt egy üres elhanyagolt területből a megemlékezés egy fontos állomása alakulhatott ki.

Az újtelepi megemlékezés a József Attila Város Könyvtár és Muzeális Gyűjteményben folytatódott. Steinerbrunner Győzőné igazgatónő fogadta a megjelenteket az ideiglenes kiállító teremben. Elmondta; hagyományteremtő szándékkal második alkalommal melegedhetnek át a megemlékezők Borbála-napon. Az idei éven 3 bányászathoz kapcsolódó előadást hallgathattak meg a résztvevők.

Az este hátralevő részében gyertyát gyújtottak a város lakói a Városháztéren található Márka-csillénél, majd az ünnepi szentmisét követően fáklyás felvonulás indult a templomtól a Szent Borbála-keresztig.