A bányaalapító Jánosi Engel Adolf szobránál tartottak megemlékezést Komlón. Kult Zoltán, a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület választmányi tagja idézte fel Jánosi Engel Adolf munkásságát.

Kult Zoltán beszédében ismertette az utat, amin egy bonyhádi szegény zsidó családból származó gyufaárus fiúból, miként lett korának legnagyobb adófizetője és ezreket foglalkoztató vállalkozója Pécs városában. Számunkra legnagyobb eredménye – amiért díszpolgári címet is kapott -, hogy a sok sikertelen szénkitermelési kísérlet ellenére, a 19. század elején, ő mégis belevágott az embert próbáló feladatba. Jex Simon szakértelmével és a nagytőke segítségével ipari termelésre váltották fel az egykori kézműipari bányászatot, eldöntve Komló sorsát.

A megemlékezés végén, az önkormányzat, helyi politikai és civil szervezetek képviselői, Komló város közéleti személyei – köztük dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő, kultúráért felelős államtitkár – helyezték el koszorúikat Jánosi Engel Adolf szobránál.

A József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény előtt megtartott megemlékezésen közreműködött az Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola fúvószenekara, Bayer Attila vezetésével.