Huszonhetedik alkalommal tartották meg Komlón a Településtörténeti konferenciát a helytörténeti múzeumban. A Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület, a múzeum és az önkormányzat közös rendezvényén – a hagyományokhoz híven – hat előadás hangzott el a város közéleti szereplőitől. A rendezvényen dr.Hoppál Péter kulturális államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője és Polics József polgármester mondott köszöntőt.

Steinerbrunner Győzőné intézményvezető megnyitó gondolatait követően dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője – „A múltat tiszteld a jelenben, s tartsd a jövőnek” – Vörösmarty-idézettel köszöntötte a helytörténeti konferencia vendégeit.

„Komló városa kiválóan vizsgázik a hagyományőrzés, a helytörténet feltárása és közreadása tekintetében is, s ennek nyilvánvalóan az alapjait is a közösség erőssége adja” – jelentette ki Hoppál Péter.

„Ha belegondolunk, hogy a mai előadásokkal együtt már 177 előadás íratott fel a konferencia nagykönyvébe, akkor lassan eljöhet az ideje – közeledve a 30. konferenciához -, hogy a 27 éven át elhangzó előadások anyagát egy egységes kötetben kiadják – tette hozzá.

Az államtitkár elégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a helytörténeti gyűjtemény és könyvtár megújuló felületei, olyan indikátor számokat mutattak a különböző pályázatok alkalmával, amely azt üzeni, hogy a közösségi aktivitásban fontos szerepet vállalnak.

„Gratulálok ehhez a széleskörű összefogáshoz, az intézményi és civil szféra együttműködéséből megerősödött hagyománnyá vált konferenciához” – zárta gondolatait a konferencia megnyitóján Hoppál Péter.

Polics József polgármester nyitó gondolatai között aláhúzta: „Komló a település nagyságához mérten egy olyan produktumot mutat a kultúra területén, amelyet a hasonló nagyságú települések nem képesek. Kiemelte a szervezők munkáját, akik életre hívják a konferenciához hasonló rendezvényeket. Mint mondta: „minden területen meg kell találni azt a megszállottat, aki magáénak érzi a feladatot. A komlóiak sokszor nem tudják, hogy mivel büszkélkedhetünk, ezért kell tartanunk egy évben egyszer legalább településtörténeti konferenciát. A konferenciához jó információszerzést kívánok.”

A 27. alkalommal lebonyolított konferencián az előadásokat az egyik házigazda, Szarka Elemér moderálta. A témák idén is változatosak voltak: Madarász Katalin tagóvoda-vezető a 60 éves a Gesztenyési Óvoda múltját és jelenét foglalta össze, Rajnai Attila, ügyvezető igazgató a RATI-val kapcsolatos fenntartható innovációról beszélt, dr. Csernavölgyi Judit osztályvezető főorvos a komlói Véradó tevékenységébe avatta be a hallgatóságot, Polics József polgármester a jól működő és kevésbé prosperáló testvérvárosi kapcsolatainkról beszélt, Szűcs István, a Carbon egykori vezérigazgatója a könnyűipari vállalat sikereit villantotta meg előadásában. A konferencia záró előadása Keszthelyi Zoltán, a Sport36-Komló NB I-es kézilabdacsapatának szakosztályvezetője nevéhez fűződik, aki a klub fejlődésének fázisait tárta az érdeklődők elé.