A Borbála Hét nyitóeseménye volt a Jánosi Engel Adolf emlékfájának elültetése a Díszpolgárok sétányán a komlói arborétumban.

Komló Város Önkormányzata, a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület, a József Attila Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény valamint a Színház és Hangversenyterem közös rendezésében színes programok várták a bányászat előtt tisztelgőket december első napján.

Az idei esztendőben Jánosi Engel Adolfnak állított fát a város a Díszpolgárok sétányán. Mérei Emil, Kodály Zoltán, dr. Bachmann Zoltán után a bányászat elindítója is helyet kapott a sétányon.

A faültetés előtt Vass Dénes nyugalmazott bányamérnökkel utaztunk vissza 200 évet az időben, és ismertük meg jobban azt az embert, aki Komló falut elindította a várossá válás útján.

A bonyhádi származású család korán elvesztette a családfőt, és Adolfnak fiatalon munkába kellett állnia. Jól érzékkel kereskedett régi bútorokkal. Pécs városának növekedésével saját vállalkozása is nőttön nőtt, amíg saját fafeldolgozója lett. Hamburgi kikötőkből rendelt alapanyagot alkalomadtán. Telephelyén így mindenféle fa megtalálható volt, amivel kiemelkedett a többi fakereskedő közül. Üzleti tevékenységei egymásba karolva erősítették egymást. Fűrésztelepe az 1850-es években gőzhajtású gépekkel üzemelt.

A közélet aktív tagja volt, sokat tett a zsidó-keresztény ellentét javításáért. Gyermekeire is nagy figyelmet fordított. A fiúkat vállalkozónak, a lányokat rendes feleségnek nevelte.

1880-ban vásárolta meg a Jánosi-birtokot fakitermelés céljából. Értékes alapanyagnak vélte a pécsi parkettagyárába.

Más tervek is körvonalazódtak fejében. Szóbeszédre alapozva és pár sikertelen század eleji szénkitermelés után egy tapasztalt bányamérnököt hozattak Komlóra Jex Simon személyében. Három táró megnyitását követően felszínre is került az első csille szén a már ismert 8-as telepről. A siker útjára léptek, azonban ilyen méretű vállalkozáshoz még az Engel családnak sem volt pénze, ezért belépett a finánctőke egy bank személyében az ügyleteikbe. Ez a kooperáció 1909-ig tartott, amikor együtt termelték ki a szenet.

A kutatások azonban felfedték, hogy a Mecsekfalu és a Budafa környékén is megtalálható volt az a szénréteg, ami Anna aknán fejtés alatt állt. Majd a 26 méteres 10-es telepet is felfedezték. Ekkor eldőlt Komló sorsa. 1909-ben a Magyar Állam vásárolta meg a bányát.