Leirer László volt a vendége a Komlói Honismerete és Városszépítő Egyesület Komlón Város Önkormányzata által szervezett Közéleti Klubnak. Az előadó a híres El Camino-ról, másik nevén, a Szent Jakab zarándokútról beszélt az érdeklődőknek.

Leirer Lászlót a szervezők nevében Polics József polgármester mutatta be, kiemelve az aktivitást, a fantasztikus teljesítményt, amelyet az előadó véghez vitt. Leirer László előadásában bemutatta, hogy egyik kedvenc hobbija, a hegymászás segítségével, miként sikerült felkészülnie 3-4 év alatt erre a fizikai megmérettetésre.

Hogy aztán a Pireneusok lábánál lévő kis falucskában kiváltsa a zarándokigazolványt, amely segítségével végig járhatta a 820 km-es utat. Az az utat, amely a hegyeken keresztül – négy tartományt érintve – Navarra, La Rioja, Kasztília és León, valamint Galícia – éri el Compostellát.

 

Az utat már évszázadok óta megteszik a vallásos zarándokok. A cél Santiago de Compostela Spanyolország Galíciai tartományának fővárosa, ahol a székesegyházban őrzik idősebb Szent Jakab földi maradványait. A célállomáshoz való elzarándoklást több irányból is meg lehet tenni. A modern korban azonban nemcsak a vallásosság miatt kelnek útra az utazók, hanem egyfajta öntisztulással, önismerettel is jár a több száz kilométeres út.

Komlóról többen teljesítették már az utat: Dr.Heppenheimer Judit, Heppenheimer Beáta, Käsz Ildikó, Notheisz Attila, Ambrus Norbert, Jakabos Laura, dr.Baán Zsolt.