Komlóiaknak tartott fórumot a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetkezetének helyi érdekképviselete, a LAKTÁSZ Baranya Megyei Szövetsége a városházán.

Az előadáson – amit Nagy Emil megyei elnök, Moro Csilla főtitkár és Páncél Anikó társasházkezelő tartott – a legfontosabb pontok között kifejtették a társasházak szabályos működéséhez elengedhetetlen paramétereket, a jól megválasztott, szakmailag jól képzett közös képviselő fontosságát, és ismertették a szűk jogi lehetőségeket, ha egy lakóközösség a „hátán” cipeli az évek óta nem fizető lakástulajdonosokat

Polics József polgármester a fórummal kapcsolatban megjegyezte; több ehhez hasonló gyűlés kellene, annak érdekében, hogy elkerüljük a Komlón nem régiben kiderült két sikkasztást.

A társasházak felügyeletét a városi jegyző látja el. A fórumon dr. Vaskó Ernő jegyző elmondta: „bár segítséget tudunk nyújtani a törvények megértésben, illetve útmutatóval szolgálhatunk egy társasház, lakóközösség szabályos működéséhez, de az érintetteknek maguknak kell dönteni a ház működése kapcsán, és hogy az azokkal kapcsolatos munkáknál kiket alkalmaz.

Nagy Emil elnök röviden összegezte a fontosabb tudnivalókat. A lakásszövetkezetek az érdekképviseletin kívül fogyasztóvédelmi feladatokat is ellátnak. A társasházak esetében szükséges egy SZMSZ-t – Szervezetei és Működési Szabályzat – létrehozni. Egy lakógyűlésen az egész ház vegyen részt, ne az aktív 10% döntsön a passzív 90% sorsáról. A 25 lakásnál nagyobb társasházaknál szükséges egy számvizsgálót is alkalmazni, ha a ház nem tudja megoldani, egy külsős szakembert kell megfizetni.

Leszögezte; nem a közös képviselő a háziúr. Ő csak végrehajtja a határozatokat, amit a közösség hozott. Egy előre megbeszélt időpontban, betekintést kell biztosítania a házzal kapcsolatos minden hivatalos okiratba, számlába. Itt Moro Csilla hozzátette: a lakóknak joguk van tudni szomszédjaik számláiról is, nehogy tetemesebb tartozás halmozódjon fel.

Továbbá a képviselet jó tanácsként elmondta; ha a ház pénze egy közös bankszámlán van, érdemes azt rendszerességgel ellenőrizni. Biztonsági „hálónak” pedig érdemes 2-3 fő aláírását beállítani a 100.000 forint feletti utalások jóváhagyására, hogy ne egy ember döntése legyen egy tranzakció.

A szövetkezetiek előadásukban kitértek az országosan is „legnépszerűbb” problémának tekinthető „nemfizető” lakókra. Moro Csilla kifejtette; a közös képviselőnek kétszer – személyesen vagy tértivevénnyel – kell felszólítania a lakástulajdonost a tartozásáról. Azt gyorsan hozzátette; mindenkinek vannak nehéz időszakok – haláleset, munkahely elvesztése – az életében, de ezeket meg kell különböztetni a fizetni nem szándékozó lakoktól. Beszélt arról a lélektani határról is, amikor a két felszólítás után a végrehajtót és a törvényt is be kell vonni a történetbe. Ez a határ 100-150 ezer forint felett van, hiszen a jogi lépések, az ügyvéd tiszteletdíja ennél többet is felemészthet.

Az érdekképviselet további célja, hogy több fronton törvénymódosítást kérjen a kormánytól. Az egyik ilyen kívánság, hogyha egy lakást elárvereznek adósság miatt, akkor a lakóközösség ne az utolsó láncszem legyen a törlesztésben, hanem esetleg a második. Az előadás után kötetlen beszélgetésen merültek fel a lakók problémái. Dr. Vaskó Ernő felhívta a figyelmet, amennyiben segítségre van szükség, akkor hétfő délelőttönként a fogadóóráján fordulhatnak hozzá a lakók.