A 2012 szeptemberében átadott RATI Kft. termelési, logisztikai és innovációs központjának tervezéséért és megvalósításáért vehetett át Pro Architectura díjat Prof. Dr. habil Kistelegdi István a Parlamentben rendezett ünnepségen.

A magyar építészeti kultúra népszerűsítésében és a minőségi épített környezet létrehozásában elért kiemelkedő eredményükért tízen vehettek át Pro Architectura díjat Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől kedden az Országházban, köztük Prof. Dr. habil Kistelegdi István DLA, Ph.D (a képen balról a második, sálban) által vezetett tervezőiroda (Kistelegdi 2008 Építész-tervező Kft.) a Komló területén lévő – hazánk első pluszenergiás – üzem egyedülálló tervezési módszerrel fejlesztő építészeti projekt megvalósításáért;

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

A bemutatott projekt egy főként műanyag autóipari alkatrészek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó családi vállalkozás gyárépülete, mely Komló külterületén épült. A tervezési módszer, melyet e projekt folyamán dolgoztak ki, egyedülálló, további épületek számára is tanulságos és alkalmazható lehet. A pályázatra beérkezett tervek között ez a terv minden szempontból kitűnt. Különlegessége, hogy a ház üzenete, poétikája nem formai fogantatású, hanem valami — a létét előhívó — szükségszerűség okán született.

Ifj. Kistelegdi István, a Pécsi Tudományegyetem Energiadesign Tanszékének vezetője, az ingatlan tervezője az üzem megnyitásakor portálunknak elmondta, hogy a létesítményt átgondolt térszervezéssel klímazónákra osztották, ezzel elérték, hogy üzemeltetése a lehető legkevesebb energiaveszteséggel jár. Az épület fűtéséhez és hűtéséhez geotermikus energiát, hőcserélőt használnak. A melegvíz-ellátásra napkollektorok, a villamosenergia-termelésre napelemek szolgálnak. A tervek szerint további napelemek kerülnek beépítésre, ezzel az épület több energiát termelne, mint a felhasználása. A tervező megjegyezte, hogy a beruházás 20-30 százalékkal került többe, mint egy hasonló méretű, hagyományos technológiájú ipari és irodaingatlan építése.