A várost járva nem lehet nem észrevenni, hogy egyre több az olyan üzlethelyiség, amely üresen áll, s a kirakatában ott a felirat: „Eladó”, vagy „Kiadó”.

Az okokat kutatva elég színes palettára bukkantunk. Akad, aki azért szüntette meg korábbi tevékenységét, mert egyszerűen nem tudta fizetni a drasztikusan megnövekedett bérleti díjat.  Volt aki a vállalkozókat sújtó, egyre nagyobb terhekre hivatkozott, más az adott termékkör vagy szolgáltatás iránti kereslet csökkenését jelölte meg okként, s olyan vélemények is elhangzottak, hogy mindennek a városba betelepedett multik az okai.

aoezletbHa összességében vizsgáljuk az elhangzottakat, egyértelmű, hogy döntő többségében a pénzhiány vezet a kisebb üzletek bezárásához. Azt viszont pontosan senki sem tudta nekünk megmondani, hogy mindez hány munkahely megszűnésével járt a városban. Csak arról vannak pontos adatok, hogy az emlegetett nagyáruházak, bevásárlóközpontok hány munkahelyet teremtettek – s ez az utóbbi szám egész biztosan nagyobb, mint az esetleg megszűnt álláshelyeké.

Az is tény, hogy a város lakói – s ez nemcsak Komlón van így – megszokták, hogy nem kell boltról boltra járniuk, hogy beszerezzék napi szükségleteiket; a nagyobb kereskedelmi egységek akár tömegközlekedési eszközzel, akár személyautóval könnyen megközelíthetők, s a parkoláshoz megfelelő hely áll rendelkezésre. Ami pedig az ellátás „biztonságát” illeti, a sok üres üzlethelyiség ellenére is elmondhatjuk, hogy szinte mindenki hozzájuthat ahhoz az árucikkhez, szolgáltatáshoz, amire szüksége van.