Új telephelyének átadása alkalmából tartott ünnepséget a Baranya Megyei Pedagógiai Szakszolgálat (BMPSZ) Komlói Tagintézménye.

A gyereklétszám csökkenéséből kifolyólag a város összevonni kényszerült két óvodát. Az így üresen maradt Felsőszilvási Óvoda csoportszobái átmenetileg kihasználatlanok maradtak. Az önkormányzat által nem olyan régen felújított épületbe a BMPSZ Komlói Tagintézménye költözhetett, akik egy rendezettebb, kulturáltabb környezetben folytathatják értékes munkáját.

Az eseményen a helyi szakszolgálat vezetője, Kunszt Andrea köszöntötte Polics József polgármestert, Páva Pétert, a Pécsi Tankerületi Központ igazgatóját, Király Istvánnét, a Pécsi Tankerületi Központ igazgatási vezetőjét és Benkő Vandát, a BMPSZ főigazgatóját, valamint a pedagógus munkatársakat.

Páva Péter beszédében elmondta; az a szolgálat, amit az intézmény 9 szakterülettel lefed, sok gyermek lehetőségeit mentik meg évekre, vagy akár egész életükre. Lényeges, hogy ezek a központok helyben vannak, a rászorulóknak nem kell beutazni az adott megyeközpontba. Komló városa méltó környezetet biztosított ehhez a nemes feladathoz. Kiemelném, hogy Komlón – az egész megyéhez viszonyítva – elképesztően jó állapotban vannak az oktatási intézmények. Nagy a rálátásom a témára, és a komlói oktatási intézményektől esetekben 10 évvel vannak lemaradva a megye oktatási létesítményei. Hozzátenném; Polics József polgármester úgy teszi mindezt – a fejlesztéseket -, hogy nem ő a fenntartó, de mégis fontosnak érzi, hogy a komlói gyerekek megfelelő környezetben tanulhassanak. Komlónak van jövőképe és biztos diáklétszáma is – érzékeltette a komlói viszonyokat a tankerületi igazgató.

„A kényszer hozta az óvoda átköltözését – azonban találkoztak az igények, és öröm az ürümben, hogy a komlói szakszolgálat tudott beköltözni az üres épületbe” – jegyezte meg Polics József polgármester az átadó ünnepségen, hozzátéve, hogy fontos volt méltó helyet teremteni a nemes feladatnak.

Benkő Vanda főigazgató is köszönetét tolmácsolta a polgármester felé, aki megálmodta és megvalósította ezt a költözést. A BMPSZ 2013-as megalakulása óta már négyszer költözött. Kiemelten fontos, hogy legyen helyük a munkatársaknak a fizikai gyakorlatokhoz, vagy éppen a bensőségesebb pszichológiai beszélgetések elvégzéséhez. Úgy gondolom, a komlói kollégák egy ideális helyen folytathatják megkezdett munkájukat.

Kunszt Andrea zárszóként hozzátette: A négyszer akkora telephely lehetőséget ad az évente 600 gyermekkel foglalkozó szakszolgálatunk feladatkörének bővítésére. A közeljövő tervei között szerepel a csoportterápiás – szorongó, nehezen-kezelhető gyermekek számára – foglalkozás, gyógytestnevelési óra, figyelemzavarral küzdő gyermekek szüleinek interaktív csoportfoglalkozás, valamit tervben van pedagógusok számára zárt, szupervíziós csoport indítása, nehézségeik megsegítésére.

A Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola növendékei, Vikor Fanni és Varga Enikő, illetve Mátyus Rebeka a Szilvási Általános Iskola tanulójának műsora alapozta meg a megnyitó hangulatát.

Az esemény kötetlen beszélgetéssel folytatódott.