Túlzás nélkül mondhatjuk,’56 forradalma és szabadságharca megváltoztatta Európa történelmét jelentette ki hétfőn az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulóján tartott városi ünnepségen dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője.

“Október 23. az az ünnepünk, amikor a XX. század közepén az egész világ számára nyilvánvalóvá tettük, hogy mi magyarok a szabadság népe vagyunk, függetlenül attól, hogy milyen hatalom tiporta éppen szabadságunkat” – jelentette ki a Komlói Színházban tartott megemlékezésen dr.Hoppál Péter kulturális államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője.

“61 esztendővel ezelőtt – jól tudjuk – a szikrát, a lángot Budapesten gyújtották meg, de itt Baranya megye településein is azonnal csatlakoztak a forradalom eseményeihez. A helytörténetből tudjuk a komlóiak részvételét, a pécsiek vállalásait, ismerjük baranyai falvak hőstettét, hogy már az első napokban 10 teherautónyi élelmiszert gyűjtöttek össze a rászorultaknak és a sortüzek áldozatainak”- fűzte hozzá az államtitkár, majd rámutatott:”túlzás nélkül mondhatjuk,’56 forradalma és szabadságharca megváltoztatta Európa történelmét”.

 “Ahogy ’56-ban, ma is hiszünk, hinnünk kell a saját igazunkban, hazánkban. Ha úgy adja a sors, a küzdelem óráit ma is vállalnunk kell, merthogy örökségül kaptuk, ne tűrjük el mások ránk erőszakolt igazát. Szabad országban szeretnénk élni, amelyben mi határozzuk meg, hogyan éljünk. Védjük meg a Magyarországot, éljen a szabadság, éljen a haza’ – zárta gondolatait Hoppál Péter.

Polics József, Komló polgármestere arra hívta fel a figyelmet beszédében, hogy október 23-a nemcsak egy piros betűs nap a naptárban, ezen a napon egy nemzet fogott össze, az ország szinte egy emberként lépett fel a szabadságáért, így vált a magyar szabadságszeretet, a magyar élni akarás jelképéve.

Arra emlékeztetett, hogy 1956-szellemisége jelen vannak ma is mindennapjainkban. Igaz, ma – szerencsére – nem kell fegyverrel harcolnunk a szabadságért, de most is arra kell törekednünk, hogy nemzeti öntudatunkat megőrizzük.

Történelmünk ezen időszaka megtanított bennünket arra is, hogy csak magunkra, nemzeti összefogásunkra számíthatunk. Hisz  jól tudjuk, a világ ugyan szimpátiával figyelte nemzetünk függetlenségi harcát, segítségre mégsem számíthattunk, hiszen mindenki tétlenül nézte, hogy fojtják vérbe a magyar forradalmat.

Megjegyezte: „szabadságharcos nemzet vagyunk, történelmünk során többször bebizonyítottuk, a  magyarok sohasem mondanak le a szabadságról, nem törődnek bele az elvesztésébe, és ezt a tulajdonságot a legreménytelenebb helyzetben is elő tudja varázsolni”.

„Nekünk, magyaroknak újra és újra meg kell küzdenünk a szabadságunkért és függetlenségünkért. A kereszténységünk, szabadságunk, nemzeti identitásunk megmaradása rajtunk áll. Erős és európai Magyarországot kell építenünk. Olyan Magyarországot, amely képes megvédeni a kultúráját, nemzeti értékeit és hagyományait, s az állami létét jelentő határait egyaránt. Csak ekkor mondhatjuk el, hogy 1956 hőseinek áldozatvállalása nem volt hiábavaló” – fejezte be ünnepi beszédét a városvezető.

Az ünneplő közösség Somogyvári Rudolf „Maradj te mindig láthatatlan” című, a mecseki láthatatlanokról szóló dokumentumfilmjét tekinthette meg.

Az ünnepséget követően a résztvevők – a vigasztalhatatlanul szakadó esőben – az’56-os emlékkőnél hajtottak fejet az forradalom és szabadságharc hősei előtt.

Az október 23-i programsorozat az önkormányzat épületénél található – 1956 októberében alakult – komlói Forradalmi Munkástanács emléktáblájának megkoszorúzásával záródott.