Közel 25 milliós pályázati forrásból mintegy száz programot valósít meg a Nagycsaládosok Komlói Szervezete és partnerei a következő három évben. Ezt Nyers György, a civil szervezet elnöke jelentette be a sportközpontban rendezett „Mozdulj rá” generációs családi sportnap alkalmával tartott tájékoztatón.

 A „Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével” elnevezésű projekt jóvoltából három éven keresztül 92 programot valósít meg a Nagycsaládosok Komlói Szervezete Komlón.

A projekt nyitórendezvényén elhangzott, a programokat a komlói nagycsaládosok öt nagyobb blokkban kívánják megvalósítani partnereik – az önkormányzat, iskolák, más civil szervezetek – segítségével.

„Legyél Te is Tag” néven az egyesület szakmai fórumokat szervez a civil közösség erősítése céljából. A „Z” mint tudatos állampolgár” nevet viseli az a blokk, amely középiskolásoknak szervez közösségépítő osztálykirándulásokat. A „Mozdulj rá” a már említett generációs sportnap a családon belüli, családok közötti kapcsolatot kívánja erősíteni. A „3K Komló Környéki Kirándulások” fedőnév alatt a kistérségen belüli kirándulásokat népszerűsíti, míg a „Komlói Közös Ünnep” blokk a fontos családi ünnepek köré szervez tevékenységet. A program eleme még egy „Generációs hagyományőrzést ápoló szakkör”, amelynek foglalkozásain az idősebb generáció szokásainak, hagyományainak megismerése a cél.

Polics József polgármester a „nagycsaládosok” szerepét méltatta a megnyitón. Mint mondta: nem véletlen, hogy a civil szervezetek közül a – gyermeket középpontba állító – Nagycsaládosok Komlói Szervezete jutott hozzá összességében az évek során a legnagyobb méretű támogatáshoz. Hangsúlyozta, hogy a szóban forgó projekt az előttünk álló 3 évben, áttételesen több komlói civil szervezetet is meg tud erősíteni.

Nyers György elnök válaszában aláhúzta, komoly feladat a projekt megvalósítása, de eltökélt céljuk, hogy a közösség megtartó erejének növelésével a város közösségi életéhez hozzátegyenek.

A párhuzamosan zajló „Mozdulj rá” generációs családi sportnapon a város sportszakosztályainak ifjú képviselői – kézilabdások, focisták, kosarasok, ritmikus sportgimnasztikások – tartottak bemutatót. A programban játékos vetélkedők, fajátékok kipróbálása, buborékfoci is szerepelt.