A középiskolásoknak meghirdetett versenyre a Rákóczi Szövetség szervezésében került sor október 20-án a Közösségek Házában. Fotó: Az 1. helyezett  Kovács Bernadett

 A szervezők célja-elmondásuk szerint-, hogy színesítsék Komló város ’56 megünneplésének kínálatát egy olyan korosztály bevonásával, akiknél nagyon fontos, hogy méltó példaképet találjanak. Gérecz Attila személyében egy olyan kevésbé ismert szabadságharcosra hívják fel a figyelmet, akit méltatlanul felejtett el az utókor, ezért a verseny kezdetén Dr. Hoppa József, a helyi szervezet elnöke mondott a fiataloknak róla néhány gondolatot:

Gérecz Attila érettségi után vasesztergályos tanuló lett, mert mérnök apja első világháborús vitézi címe miatt egyetemre nem járhatott. Versenyszerűen sportolt, a magyar öttusa- válogatott kerettagja volt.

1950-ben összeesküvés vádjával letartóztatták és 15 év fegyházra ítélték. A börtönben a verselés mellett angol, francia és német költők verseit fordította

1954-ben a nagy dunai árvíz idején szökött meg Vácról úgy, hogy átúszta az áradó Dunát.

Három nap múlva újra letartóztatták és bebörtönözték, mert valaki besúgta.

1956. október 30-án szabadult, s már november 4-étől részt vett az utcai harcokban. Két szovjet tankot kilőtt, de egy harmadik T-34-es gépfegyversorozatából halálos lövés érte. 26 évet élt.

 Az idei kötelező szöveget Gérecz Attila prózájából válogatták. Abból a levélből kellett egy részletet elmondani, mely a börtönben íródott, s szövege utal a szökés utáni elfogás körülményeire is.

A szabadon választott vers kiválasztásánál csak azt kérték a szervezők, hogy az magyar költő verse legyen, s témájában kapcsolódjon a hazához.

Két komlói középiskolából kerültek ki a győztesek.

Első helyezett Kovács Bernadett lett, a második helyezést Haraszti Borbála érte el. Mindketten a Kökönyösi Gimnázium 10. B osztályos tanulói. Felkészítő tanáruk Ignáczné Somogyvári Szilvia.

Harmadik helyezésért díjat a PSZC Komlói Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma tanulója Németh Adrienn Fanni (10.B) kapott. Felkészítő tanára Wirth Norbert.

A jó hangulatú délutánon a szervezők köszönetet mondtak a felkészítő tanároknak is, s reményüket fejezték ki, hogy jövőre még több diákot fogadhatnak e versenyen.