Közösségfejlesztési programokra nyert kormányzati forrást Komló, erről dr.Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője és Polics József polgármester számolt be a Városházán tartott sajtótájékoztatón. A projekt részleteit Aranyos László ismertette.

Polics József sajtótájékoztatón jelentette be a helyi akciócsoport (Komlóért Egyesület) által megalkotott fejlesztési stratégia sikerét, mellyel pályázva 400 millió forintos közösségfejlesztési támogatáshoz jutott a város. A városvezető úgy értékelt: a döntéssel az elmúlt 7 évben a Komlón végzett munkát, a közösségünk erejét ismerték el. Polics József kiemelte, hogy a most elnyert és a korábban városunkba érkezett TOP-os források összege meghaladja a 3 milliárd forintot.

Dr. Hoppál Péter a támogatás kapcsán a komlói közösség aktivitását emelte ki, amelynek – mint megjegyezte – Budapesten is jó híre van. Hozzátette: a korábbi években lebonyolított programok, nagyrendezvények sorozata országosan is a kultúra térképére helyezte, jegyzett és látható várossá tette Komlót.

Az államtitkár rámutatott, a most elnyert 400 millió forint és a TOP-programban fejlesztésre nyert központi források összege nagyjából akkora, mint amit a 2010 előtti városvezetés adósság formájában felhalmozott.

Hoppál Péter szerint az újabb pályázati támogatással a városban amúgy is erős civil aktivitás újabb lehetőségekhez jut. Ez a program abban segít, hogy a komlói kulturális intézmények a mainál is nagyobb vonzerőt keltsenek, egyre több embert szólítsanak meg az értékes kultúra fogyasztására, ezáltal az élet minőségi mutatói is emelkedni fognak a településen. Jó úton járunk, Komlón látszanak a fellendülés jelei, a város felébredt Csipkerózsika-álmából – mondta.

Aranyos László, a projektet koordináló munkaszervezet vezetője elmondta, hogy mintegy 340 millió forint jut a helyi pályázatokra. Ebből 206 millió forintot a komlói kulturális és közösségi intézményekben infrastrukturális fejlesztésre fordítanak. A projektnek köszönhetően átalakul a 48-as tér struktúrája, ahol helyet kap majd többek között a rég megálmodott gördeszkapark is. 133 millió 333 ezer forint jut különböző programokra, amelyekre civil szervezetek, közintézmények pályázhatnak, de ezek egy-egy szegmensében gazdasági szereplők is részt vehetnek.

Több programcsoportban várnak pályázókat. Így a „Miénk itt a tér”-ben a 48-as tér vonatkozásában írnak ki pályázatokat. Közel 70 millió forint jut a KH, a színház, a könyvtár és múzeum, valamint egyéb közművelődési intézmények fejlesztésére. Az „Összetartozunk” programcsomag 43 pályázati lehetősége nagyrendezvények lebonyolítását szolgálja majd. A „Bűnmegelőzés” csomagba 5 projekt tartozik, mellette az „Egészségmegőrzés” területén is várnak pályázókat.