A Nagy László Gimnázium (új nevén Kökönyösi Gimnázium) diákjai – Szabó Irén tanárnő irányításával – hosszú évek óta vesznek részt honvédelmi versenyeken, szebbnél-szebb eredményekkel. Azonban idén szeptemberben az eddigi sikerlistát is túlszárnyalták a versenyzők két megyei első, egy országos 4. és 9. helyezésükkel, valamint egy különdíjjal.

Elsőként szeptember 13-án a Magyar Honvédség –elsősorban a Pécsi Toborzó Iroda katonái által -szervezett Országos Haditorna Verseny Megyei Döntőjére jelentkeztek. Sajnos a létszámstop miatt csak egy csapattal indulhatott az iskola, de ez a csapat két kupával térhetett haza! Az egyiket a nevezett 24 csapat közül elért abszolút első helyért kapták. A másik kupát -a Baranya Megyei HOSOSZ különdíját -, mint a legjobb céllövő csapat nyerték el a fiúk: Litvai Attila, Bőhl Csongor, Fóris Patrik, Bakó Klaudió.

Itt, a Kökényi tó partján rendezett megmérettetésen elméleti feladatok (kérdések a honvédségről, honvédség történelméről, katonai ismeretekről, katonai hagyományokról); lövészet (légfegyverrel, air-soft fegyverrel), harci ösvény (lapos kúszás drótakadályt imitáló álcaháló alatt, mobil akadályok kikerülése és átugrása); kézigránátdobás; mátrix (gyakorlati tájékozódási feladat);fegyveres váltófutás; aknamező (csapat ügyességi feladat, bekötött szemmel a csapattárs navigálása alapján  az aknák kikerülése); memória feladat (olvasott szöveg, verseny időtartama alatti későbbi visszakérdezése); sebesültszállítás hordágyon; gépkarabély szét-, összeszerelés; íjászat; távbecslés; tavon csónakkal történő átkelés ( evező nélkül ) szerepelt. Mindezt egy kb. 8 kilométer hosszú távon, időre, pontosan kellett teljesíteni. Ez az extra izgalmakkal teli nap azzal kezdődött, hogy a pécsi busz Komlóról 80 perc alatt ért be. Így Kökénybe tömegközlekedéssel már nem jutott el a csapat, majdnem lemaradtak a rendezvényről. Végül a Polgárőrség mentette meg a helyzetet, ezúton is köszönet az önzetlen segítségnyújtásért. Egy kökényi polgárőr vitte ki a verseny helyszínére a csapatot, ahol a fiúk bravúros eredményük alapján bejutottak a tavaszi Országos Honvédelmi Haditorna Országos Döntőjébe.

A Szabolcs Fejedelem Hagyományőrző Egyesület és a HOHE ifjúsági tagozata szervezésében a 4 részes Járőrverseny sorozat első fordulójára neveztek be a gimnazisták. Ez az egyesület immár 21. alkalommal rendezi ez évben járőrversenyeit, melyek fő célja a hazaszeretetre, nemzettudatra való nevelés, a honvédelmi eszmék – ismeretek és a Honvédség népszerűsítése a fiatalok körében. A szeptemberi fordulót az 1848-48-es szabadságharc 175. évfordulója emlékére, annak baranyai eseményei kapcsán szervezték.  A Járőrversenyek fővédnökei dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és dr. Hoppál Péter Kulturális Államtitkár, Országgyűlési képviselő.

Ezek a versenyek a Mecsek erdős területein keresztül vezetnek természetes akadályokkal tűzdelve, az állomásokon speciális programokkal. Most 10 km-es útvonalon haladtak a versenyzők, és- többek között – elméleti feladatokat oldottak meg ( 1848 és az 1. világháború témakörében), távolságot becsültek,  akadálypályán gázálarcban futottak-ugrottak-tájékozódtak, gépjárművet vontattak kötéllel, labirintusban futottak, célba lőttek. Ezen a versenyen a „nagylacisok” újra I. helyezést értek el. A csapat tagjai Bőhl Csongor, Andók Levente, Vidák Csenge, Demeter Szabolcs.  Demeter Szabolcs lehetőséget kapott arra, hogy részt vegyen Komáromban egy nagyszabású nemzetközi katonai találkozón.

Szeptember 28-án Pákozdon a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége és a H. Szondi György Sportegyesület szervezésében – a Szárazföldi Haderő Napjához kötődően- a magyar haderőt népszerűsítő, a honvédelmi hagyományokat ápoló ifjúsági teljesítménytúra zajlott, Országos Ifjúsági Honvédelmi Járőrverseny néven. A gimnazisták két csapata itt is bravúros eredményt hoztak:

Országos 4. helyezést ért el Livai Attila, Andók Levente, Herbert Belián, Bőhl Csongor csapata.

  1. helyezett lett: Bakó Klaudió, Frank Norman, Fóris Patrik, Madaras Patrik.

Az 1.2. és 6. helyezett Honvéd Középiskola lett, így az önmagában is szép eredményt még értékesebb.

A verseny a pákozdi Katonai Emlékparkban és a Velencei hegység festői környezetében teljesítménytúrával összekötött járőr típusú, csapatverseny volt. A csapatok egy kb 8 km-es terepszakaszon, térképpel való tájékozódás alapján hajtották végre a feladatokat.

Az értékelés szempontjai: A csapat teljesítménye a futott idő, az ellenőrző állomáson végrehajtott feladatok pontossága, a versenyzők kondicionális képességét ellenőrző mozgás voltak.Az egyes állomásokon végrehajtandó feladatok között szerepelt kézigránát dobás (hajítás) harcszerű körülmények között; természetes elemekből épített akadálypálya leküzdése; lövészet légfegyverrel; vízi akadály leküzdése (evezés a Velencei tóban);MÁTRIX tájékozódási feladat; katasztrófavédelmi, vízügyi feladatok (szabályos gát építése homokzsákokból); elsősegély-nyújtási és egészségügyi feladatok; álcahálóba bugyolált sebesült csapattárs szállítása.

Az elmúlt évek járőrversenyei ötvözik a természetjárást, a Honvédség és a honvédelem népszerűsítését a sport eszközeivel. Mint a szép eredmények mutatják, a komlói gimnazisták ezekben kiválóak!