A Komlói Arborétumban, Szabadidő Parkban, valamint Bányászparkban ismét környezetszépítő és tisztító munkát végeztek a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület és a Magyar Vöröskereszt Komlói Szervezetének tagjai, valamint a Komlói Gagarin Általános Iskola környezetvédő szakkörének és az idén már lebonyolított XXXI. Nemzetközi Ifjúsági Környezetvédő és Honismereti Táborban résztvevő, elsősorban Gagarin Általános Iskola tanulói és tanárai. Ezen kívül a város több középiskolájából érkezett fiatalok.

Fóris Zoltán ügyvezető elnöktől megtudtuk, hogy évek óta végeznek a város több területén ilyen jellegű munkát. Fontosnak érzik, hogy szebb, tisztább, élhetőbb legyen Komló. Ennek érdekében a felnőttek mellett a fiatalokat is bevonják e nemes feladatba. Elmondta még, hogy a három kiemelt hely mellett a Hasmányi templomromnál is dolgoznak minden évben.
Ezen kívül örömmel újságolta, hogy igazából az Arborétum szépülése a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület és a Magyar Vöröskereszt Komlói Szervezet tagjainak úttörő munkájával kezdődött el 2010 évben, amikor örökbe fogadták az Arborétumot. Először megtisztították a szeméttől a területet, mely sajnos akkor 20 zsák volt, később ez folyamatosan csökkent. Ezen kívül rengeteg száraz faágat és elburjánzott bokrot, cserjét metszettek le és gyűjtöttek össze. Itt már a Városgondnokság is csatlakozott a munkákhoz. Ezt követően megtisztították a vizesárkot és a közlekedési utak rendbetételénél is segédkeztek. A meglévő padok és szeméttárolók mázolását is elvégezték a Komlói Gagarin Általános Iskola tanulóival és tanáraival együtt. Nyársalókat készítettek Balogh László nyugdíjas bányásszal. Közreműködtek a Berek utca felőli kapu felújításában is. Szorgalmazták újabb padok és hulladékgyűjtők kihelyezését a területre. Ezen elképzelések meg is valósultak. Az elmúlt években egyre többen kapcsolódtak be az Arborétumi munkákba. Jelentős fejlesztés volt a Kincses Park kiépítése, mely egy szomorú esemény kapcsán, nemes cél érdekében Notheisz Attiláné kezdeményezése volt, amelyhez kapcsolódott dr. Hoppa Józsefné, Kupás Tamás Levente, a Városgondnokság képviselői, Spengler Péter és számtalan személy elképzelései, adományai, munkái. A Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület az eddigi munkája és támogatása után az átadásnál megkapta a Kincses Park jelképes kulcsát Notheisz Attilánétól, hogy felügyelje és gondozásában részt vegyen.
Fóris Zoltán elmondta, hogy ez talán a legnehezebb feladat, hiszen sajnos nagyon sok a rongáló úgy az Arborétumban, mint a Kincses Parkban. De jelezte, hogy mindig megújítják a tönkre tett dolgokat és ezáltal továbbra is használható, élvezhető lesz az idelátogatók számára.
Az ügyvezető elnök beszélt még több új kezdeményezésről, amely már megvalósult. Egy kis tavacskáról, egy-egy híd felújításáról és cseréjéről, ezen kívül az erdei futópályáról, a kutyabarátok zárt kutyafuttatójáról.
A felsoroltakból is kitűnik, hogy az elindított környezetszépítő és tisztító tevékenységből kinőve nagyon sok komlói lakosnak és idelátogatónak nyújt ez a terület pihenést, kikapcsolódást, örömet.
Befejezésül kérte, hogy közösen óvjuk a meglévő értékeinket és kiemelte a városunkért sokat tett, de már sajnos elhunyt díszpolgárok tiszteletére kialakított sétányt.