Rofusz Ferenc Oscar-díjas rajzfilmrendező nyitotta meg az I. Hét Domb Filmfesztivált Komlón.

A színház aulájában rendezett megnyitó ünnepségen Horváth Éva, a Komlói Közösségek Háza, Színház- és Hangversenyterem intézményvezetője köszöntötte a vendégeket. A házigazda méltatta a fesztivál megszületésénél bábáskodó dr.Hoppál Pétert, az EMMI kultúráért felelős államtitkárát, térségünk országgyűlési képviselőjét, a rendezvény fővédnökét; Polics Józsefet, a fesztiválnak otthont adó Komló polgármesterét és nem utolsó sorban Magyar Ferenc ötletgazdát, fesztiváligazgatót.

Rofusz Ferenc Oscar-díjas rajzfilmrendező – nevéhez fűződik A légy című animációs rövidfilm, amiért 1981-ben a legnemesebb filmes kitüntetést vehette át – elárulta, hogy nem számított arra, hogy ennyi remek alkotás kerül a zsűri elé. Reményét fejezte ki, hogy más fórumokon is megismerheti a fesztiválon szereplő filmeket a nagyközönség is.

Polics József elégedettségét tolmácsolta a jelenlévők felé, hogy a kórustalálkozók és az amatőr színházi találkozók után egy újabb műfajban, a filmes szakmában is felkerül a város Magyarország térképére. Külön örömét fejezte ki, hogy Rofusz Ferenc személyében egy Oscar-díjas rendező, és vele egy valódi Oscar-díj érkezett Komlóra. „Komlón a műves kultúra iránt nagy az igény; az itteni közönség megérdemli, hogy a város egy filmes fesztiválnak adhat otthont” – mutatott rá a rendezvény létjogosultságára a polgármester.

Rofusz Ferenc Oscar-díját jelképező szobrocskáját Komlón is láthatja a közönség

A Hét Domb Filmfesztiválon két szekcióban díjazzák a filmeket: a gyermekfilmes pályázók öt, a felnőtt nevezők hat kategóriában mérethetik meg alkotásaikat.

A gyermekfilmes szekció díjátadójára szeptember 21-én (csütörtökön) 14 órakor kerül sor a Komlói Színház – és Hangversenyteremben. A felnőttek szekciójának díjátadójára 23-án (szombaton) 11 órakor kerül sor, szintén a Komlói Színház- és Hangversenyteremben.

A nézők esténként egy magyar filmtörténeti remekművet tekinthetnek meg, amelyre azonban regisztrálni kell a Komlói Színházban (-nál).