A Komló Kistérség Többcélú Önkormányzati Társulás Szilvási Bölcsőde kerek 50 viharos éve neveli a gyermekeket a következő lépcsőfok, az óvoda számára. Az intézmény az elmúlt öt évtized előtt tisztelgett a hétvégén tartott születésnapi bulin.

Szülők, egykori nevelők, vezetők, dolgozók, tanítványok, támogatók társaságában ünnepelte a bölcsőde fennállásának 50. évfordulóját.

Szabó Gabriella intézményvezető ünnepi köszöntőjében felidézte a korai éveket, amelyekről írásos anyag ugyan nincs, az egykori dolgozók szájhagyományának köszönhetően azonban sok fontos információ fennmaradt.

Az 1967-es műszakilag problémás indulás után, a nem eldobható textilpelenkák, a nagyszámú gyermekre jutó kevés dadus nehézségei, az udvar hiánya, a beszoktatás nélküli időszakok is felidéződtek visszaemlékezésében.

Módszertani szempontból rendre megújult a bölcsőde: elhagyták az egyenruhát, megjelent a nemek szerinti öltözködés, kialakult a felmenő- és a gondozónőrendszer, a folyamatos napirend és a fokozatos anyás beszoktatás.

A 70-es években megnövekedett a bölcsődék iránti igény, amely a 80-as években csúcsosodott ki. Igaz ekkor maximum 50 főt volt képes befogadni. A rendszerváltást követő munkanélküliség következtében, a támogatások megvonása miatt a négy komlói bölcsődéből – a Berek utcai, a Bókay, a Nagy László utcai és a szilvási – csak az utóbbi állta ki a viharos idők próbáját.

Az intézménynek négy vezetője volt: Fekete Lászlóné Margit nővér 1967-1982, Takács Jánosné Irénke 1982-1996, Bujtás Jenőné Marika 1996-1997  Szabó Gabriella 1997-től napjainkig.

Polics József polgármester és Molnár Zoltánné alpolgármester ajándékkal kedveskedtek a bölcsőde születésnapja alkalmából. Polics József hangsúlyozta: “a gyermek olyan lesz, amilyenné mi neveljük őket. Ezt a bölcsőde dolgozói átérzik, és mindig az adott korhoz igazodva nevelik a gyerekeket. Örülök, hogy kaptunk kormánytámogatást, amely még biztonságosabbá teszi az intézmény működését.

A polgármester érintette az elmúlt hét év felújítási munkálatait, hozzátette, hogy feladat van még bőven – mint például a parkolási problémák megoldása.

Takács Jánosné, Irénke, egykori bölcsődevezetőként idézte fel az intézmény történetének egy szeletét. Mint megjegyezte, nyomasztó, egyben nagyszerű kihívás volt átvenni a stafétabotot egy olyan képzett szakembertől, mint elődjétől, Fekete Lászlónétól, Margit nővértől. Feladatuk volt bőven. Meg kellett birkózniuk szervezeti átalakítással, az épület rossz kialakításából adódó felújítások nehézségeivel, a többi óvoda bezárását követő gyermeklétszám-növekedéssel, amelyet nem követett a dolgozók számának növekedése, – idézte fel a nehezebb időszakokat Takács Jánosné. Összességében jóérzéssel gondol vissza a hivatali időre.

A születésnapi hangulatról Edit és a fiúk Együttes és Korbuly István verse gondoskodott. Később Bede Brendon  verset mondott, Hargitai Réka klarinétozott, Szigeti Bence gitározott, Múth Ádám néptáncolt, Storcz Dorina ritmikus gimnasztikázott, a Schelb és a Tollár család közös műsort adott elő – hiszen egykor ők is bölcsisek voltak.

Az ünnepség állófogadással folytatódott, ahol a résztvevők kötetlen beszélgetés formájában nosztalgiáztak tovább.