Az idén immáron 23. alkalommal kerül sor a nemzetközi környezetvédelmi táborra, melynek életre hívói – a Honismereti és Városszépítő Egyesület vezetői – úgy gondolták: ideje kicsit átalakítani az együttműködést az erdélyi testvértelepülés Belényessel.

A részletek megbeszélésére a közelmúltban Belényesbe utazott az egyesület három vezetője, Szarka Elemér, Jégl Zoltán és Bogdán László, akik a településen ismertették elképzeléseiket. Mint azt lapunknak Szarka Elemér egyesületi elnök elmondta, az erdélyi partnerek megértették a változtatás időszerűségét, szükségességét, s partnerek abban, hogy új, az eddigitől eltérő alapokra kell helyezni a kapcsolatot. Ezután a korábbinál nagyobb szerepet szánnak a természeti értékek, természeti szépségek bemutatásának, s előreviheti az ügyet az is, ha a belényesi gyerekeket magyarul jól beszélő, a környezet- és természetvédelem iránt elkötelezett pedagógus kíséri a jövőben.

Szó esett a két fél találkozóján a korábban megkötött, iskolák közti szerződések felülvizsgálatáról, az együttműködés felélénkítésének igényéről, valamint a Belényes-Komló, illetve Komló-Belényes Baráti Körök munkájának hatékonyabbá tételéről is. Ugyancsak téma volt a megbeszélésen az, hogy van-e, s ha igen, milyen lehetőség arra, hogy a két testvérváros közösen pályázzon különböző Magyarországon, illetve Erdélyben megvalósítható projektek finanszírozására.