Ahogy arról már korábban írtunk, hadügyminisztériumi pályázat forrásából kívánta a mecsekfalui közösség felújítani az első világháborúban elesett Koch János (Johann Koch) sírját. A támogatásból időközben megszépült nyughelyet Hamzau Relu katolikus plébános áldotta meg vasárnap.

Mivel Koch Jánosnak már hosszabb ideje nem él rokona, ezért a mecsekfalui Göncz Antalné vette gondozásba a sírt. Az idős hölgy elmondta, hogy korábban a nővérétől vette át ezt a nemes feladatot.

A leromlott állapotú sírhely felújításának folyamatát Schalpha Anett, a mecsekfalui részönkormányzat vezetője – a római katolikus közösség kezdeményezésére – indította el. A források megteremtése és a kivitelezés Komló Város Önkormányzata, a mecsekfalui lakosok, és a hadügyminisztérium hathatós támogatásán alapszik.

„Nagyon örülök annak, hogy az alulról induló kezdeményezés találkozott a hadügyminisztérium pályázatával, az önkormányzat pedig partner lehetett a projektben – fejezte ki Polics József elégedettségét a sírhely megáldásakor. Külön kiemelte Laska Emil munkáját, aki a több mint 100 éves málló anyagból egy míves sírkövet varázsolt.

Az I. világháborús hős felújított sírhelyét Hamzau Relu katolikus plébános áldotta meg.

Koch János a 19. század végén született, 21 évesen sérült meg egy robbanásban a fronton, majd egy hadikórházban vesztette életét 1915-ben. Holttestét a korabeli mecsekfaluiak szállíttatták haza példamutató összefogással.