A Komlói Napok és Bányásznap hagyományaihoz híven a Bányász Emlékműnél tartottak megemlékezést a hősi halált halt bányászok emléke előtt. Ünnepi beszédet Kovács Károly Balázs, a Pécsi Szakképzési Centrum komlói szakiskolájának igazgatója mondott.

 “A mai fiatalok nagy része már csak fekete-fehér képekből, a múlt homályába vesző városi anekdotából, nosztalgikus utcanevekből, szimbolikus köztéri alkotásokból, múltidéző cikkekből és ehhez a maihoz hasonló ünnepi alkalmakból sejthetik, tudhatják, illetve tudhatnák, hogy mi volt egykor” – mondta el ünnepi gondolatai között Kovács Balázs.

Azonban hozzátette: “ … pedig ahol állunk, akik előtt tisztelgünk, az különleges jelentőséggel bír a város és az itt élők számára … , mert fontos, hogy emlékezzünk a bányászokra, fontos, hogy tudjunk róluk; és tanárként mondom – a legfontosabb, hogy tanuljunk tőlük. Bátorságot, önfeláldozást, összetartozást, bajtársiasságot, szívet, lelket, élni és küzdeni akarást – egy olyan értékrendet, amit ha összeolvasunk, nem kapunk mást, mint emberséget” – fogalmazott az iskolaigazgató.

 

A beszédet követően az ünnepség résztvevői koszorúkat, virágokat helyeztek el az emlékfal talapzatánál.

A megemlékezés a Pécsi Ércbányász Fúvószenekar által eljátszott Bányász himnusz hangjaival záródott.