Polics József polgármester a Komlói Napok és Bányásznap alkalmával rendezett ünnepi képviselő-testületi ülésen elhangzott beszéde:

Jó szerencsét!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt  Meghívott Vendégeink! Tisztelt Komlóiak!

Nagy tisztelettel köszöntöm Önöket városunk ünnepén. Komló, a hét dombra épült település várossá emelkedését a szénnek köszönheti. A szénre és a szénért jött létre, így hát joggal fogalmazta meg annak idején Moldova György a kérdést: mi lesz, „ha egyszer meginog a szénbányák fekete bástyája?”

S a fekete bástya nemcsak megingott, hanem több mint 17 éve elveszett, mi, komlóiak azonban nem adtuk fel, hittünk abban, együtt erősek vagyunk. A bányászat örökül hagyta ránk a kitartást, az akaraterőt, a küzdelem erejét, az összefogás fontosságának üzenetét, azt hogy egymásra mindig számíthatunk.

Nem vesztünk el, hanem megőriztük Komlót, küzdöttünk megmaradásunkért. Nemcsak páratlan természeti adottságainknak, hanem   vállalkozásainknak, tehetségeinknek, civil szervezeteinknek, ötletgazdag, lelkes polgárainknak  és színvonalas rendezvényeinknek köszönhetően az országhatáron túl, sőt más kontinenseken is ismerik már Komló nevét.

Ezt a várost az emberség, a szorgalom, a küzdeni-,  és tenni akarás, az összefogás, az egymásért érzett felelősség, a   fejlődés jellemzi. Az itt élők bebizonyították, kemény munkával, tudással és rátermettséggel képesek boldogulni. A legnehezebb időkben sem adtuk fel, tettük, amit megkövetelt városunk megmaradása. Honnan ez az erő, honnan ez a lelkesedés, ami minden idelátogatót lenyűgöz? Mi, komlóiak nagyon jól tudjuk, munkánkkal nemcsak a jövőnket építjük, hanem a múltunkat is tiszteletben tartjuk, őseink hagyományait és értékeit visszük tovább. Mi büszkék vagyunk arra,  hogy az egykori bányászváros épül, szépül, s hogy a világ bármely pontjáról jó hazajönni.

„Nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk.”- vallja Tamási Áron.

Ma már elmondhatom, eddigi életem több mint  felét Komlón töltettem. Szinte minden szegletét ismerem. Komló mozgalmas munkám ellenére is a  nyugalmat, a biztonságot, jelenti számomra, azt a helyet, ahol otthonra leltem.

Tisztelt Ünneplők!

A város olyan, mint egy ember: teste és lelke van. A város teste az első benyomás, amikor megérkezünk, amit tapasztalunk, a rendezett terek, a hegyek, völgyek, a parkok, a lelkét azonban a benne élők adják, ők azok, akik megtöltik tartalommal, akiknek köszönhetően lehet egy település befogadó vagy elutasító, nyitott vagy zárt, érdeklődő vagy zárkózott, vonzó vagy visszataszító. Mi magunk, akik itt élünk Komlón elmondhatjuk, csodás környezetben élünk, az, hogy az idelátogatóban ebből mi marad meg, milyen élményekkel távozik, rajtunk múlik: a reménytelenséget, a pusztulás érzését, a fásultságot vagy a bizakodást, a jövőbe vetett hitet látja rajtunk.

A Dalai Láma szerint: ha pozitív történéseket szeretnénk az életünkbe hívni, akkor muszáj pozitív jövőképet kialakítanunk. 

 Így tettünk mi is, 2010-ben kitűztünk egy célt, hogy bármi is történjen, mi igyekszünk visszaszerezni városunk régi fényét, megszépítjük, korszerű körülményeket teremtünk és minden igényt kielégítővé varázsoljuk. Apró lépésekkel indultunk, de töretlenül haladunk ezen az úton. Most egy kis utazásra hívom Önöket, nézzük,  mi is történt az elmúlt egy évben Komlón:

 • évekig üresen álló önkormányzati épületekben szakemberlakásokat alakítottunk ki,
 • megújult a gadányi híd
 • a tésztaüzem szociális szövetkezetté alakult
 • beindult a savanyítóüzem
 • befejeződött a közvilágítás korszerűsítése, új  megvilágítást kaptak a zebrák
 • megújultak a közterületek a Bem utcában, a Vájáriskola utcában és Nefelejcs utcában, a bíróság környezetében
 • rendbetettünk sok, nehezen járható lépcsősort
 • folytatódott a Városház tér rendbetétele
 • megújult a világháborús emlékmű és részben a Templom tér
 • korszerűsítettük a Balatonmáriai gyerektábort
 • elkészült a futópálya Szílvásban
 • az Eötvös utcában kulturált parkolási lehetőséget alakítottunk ki, megújult az aszfaltburkolat
 • 40 év várakozás után elindult a szennyvízberuházás
 • a Hajléktalan szállás új tetőt kapott
 • a Sportcsarnok és a Teniszpálya megújult
 • felújítottuk az Altáró emlékhelyet
 • megkezdődtek a Munkácsy M. u. felújításához szükséges előkészítő munkák
 • új burkolatot kapott a Gorkij utca
 • új arculatot kapott a bányászemlékmű környezete
 • indul a Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola és Óvoda felújítása, bővítése
 • az óvodák fejlesztésére 121 milliót, a szociális ellátórendszer javítására 150 milliót, Sikonda-Komló kerékpárút kiépítésére, a Tóparti út felújítására 235 milliót, a Petőfi tér és környéke fejlesztésére 580 milliót, a Munkácsy M. utca felújítására 385 milliót, a Szent Borbála Otthon központi épületének felújítására 396 milliót, a Juhász Gyula utca rendezésére és a volt bányaterületen közösségi tér kialakítására 600 milliót, a Vásárcsarnok fejlesztésére, korszerűsítésére 500  milliót, kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztésére 400 milliót   nyertünk, továbbá 131 millió forintos működtetési támogatást kaptunk.

Láthatjuk, pezsegnek a dolgos napok, útépítő gépek hada lepte el Komlót, korábban sohasem látott mértékben folynak a javítások, felújítások, régi álmok válnak valóra.

Bővelkedtünk sikerekben is:

A Tésztaüzem – kilépve a közfoglalkoztatás kereteiből – szociális szövetkezetté alakult, a Szentlőrinci Gazdanap Élelmiszeripari Nagydíját nyerte el.

A Richter Egészségváros napon felírtuk magunkat a Richter térképére, bebizonyítottuk a bányászoktól megörökölt összefogás ott van mindenki szívében, a szűrővizsgálatokon való aktív részvétellel több mint 9 millió forintot sikerült összegyűjtenünk, s ezzel saját kórházunkat támogatni..

Eredményesen pályáztunk a PILOT programban való részvételre, mely során nehéz sorsú embereket igyekszünk a munka világába visszavezetni.

Sikeres volt a CSOK-hoz kapcsolódó lakástámogatási programunk, mely eredményeképp több gyermekes család lakáshoz jutását segítettük.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján joggal mondhatom, Komló túllépett a sorsán, „vége az igénytelen ipari város imázsának”. Úgy vélem, az új útkereséshez egyre többen csatlakoznak, egyre többen gondolkodnak másként a városról, amely elindult abba az irányba, hogy élhető európai várossá váljon. Sikereink az mutatják, jó úton haladunk. A 2017 a fesztiválok éve városunkban, télen a nemzetközi kolbásztöltő fesztivál, nyáron a KASZT, majd a XXI. Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermek-kórusfesztivál színesítette városunk életét. A benzingőz szerelmeseit a mára már nemzetközivé vált  rally verseny kápráztatja el minden év augusztusában.

De ez még nem jelenti a végét, ősszel új kezdeményezésként indul és  nagy várakozás, magas jelentkezésszám jellemzi az idén első alkalommal megrendezendő komlói Hét Domb filmfesztivált.

Az idén immár III. alkalommal megrendezésre került  KASZT  a színházi szakemberek szerint a legrangosabb, legszínvonalasabb Kárpát-medencei, magyar nyelvű, amatőr színházi fesztivállá vált. A fesztivál látogatottsága megdöntött minden rekordot, köszönöm a kultúra-rajongó, színházbarát komlói lakosoknak, hogy részvételükkel hozzájárultak a rendezvény sikeréhez. Külön öröm számomra, hogy  Komlón tartottuk a különdíj és az Arany-minősítés mellett a fesztivál egyik legrangosabb kitüntetését, a “legjobb férfi főszereplő” díját is.

Térségünk országgyűlési képviselője, dr. Hoppál Péter államtitkár országgyűlésben elhangzott szavai ekként méltatták a komlóiak törekvéseit: „A színvonalas fesztiválélet felvirágzásának jó példája a térség kulturális központtá növekvő városa, Komló. Jó szívvel javasoljuk a többi városnak is Komló és a komlóiak sikertörténetét, a vidék esélyegyenlőségének megteremtésében szerepet játszhat a kulturális fesztiválok jó megszervezése. A komlóiaknak további sikereket kívánunk, és örülünk annak, hogy a példás megszervezések mellé barátságos vendégszeretetükkel is hozzájárulnak a komlóiak a fesztiválok sikereihez.”

Tisztelt Államtitkár Úr!

Ezúton is köszönöm a rendezvények megvalósításhoz nyújtott személyes és kormányzati segítséget, dicsérő szavait!

Tisztelt Ünneplők!

Az elmúlt évek rengeteg változást, sok apró beruházást és fejlesztést hoztak városunk életében. Saját erőből, fokozatosan újítjuk meg köztereinket, közterületeinket. Tiszta, rendezett városunk, azt tapasztalom egyre többen vagyunk erre büszkék és vigyázunk rá. Jó látni, hogy  a  hozzánk érkező vendégek és turisták is csodálattal tekintenek megszépült városunkra.

Mi jól tudjuk, versenyképes, fejlődő helyi gazdaság nélkül nincs versenyképes, fejlődő helyi társadalom, ezért először a helyi  vállalkozások fejlődését kell segíteni, ebben Komló partner, 2010 óta töretlenül igyekszünk minden tőlünk telhető segítséget megadni a vállalkozások letelepedése illetve megmaradása érdekében, hisz ők azok, akikre számíthatunk, olyan kisvállalkozások, amelyek néhány, esetleg néhány tucat komlói családnak adnak munkát, de együttesen stabil alapokat jelentenek a városnak. Büszkeséggel tölt el, hogy a Pécs Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara kitüntetettjei között a város életében meghatározó szerepet betöltő komlói vállalkozások vezetői részesültek, így  Jánosi Engel Adolf-díjat kapott a Komlói Fűtőerőmű vezérigazgatója, Mayerhoff Attila, a  Komlói Szakképzési Díj idei kitüntetettje Eckl László, a Somág Bt. ügyvezetője lett, a Komlói Idegenforgalmi Díjat pedig Kalamár József, a Kalafarm Étterem és Lovarda tulajdonosa érdemelte ki. Ezúton is gratulálok nekik.

A vállalkozói szférával való sikeres  együttműködésünket mutatja, hogy Pécs után először Komló adhatott otthont  a Megyei Príma-díj , az Év vállalkozója elismerés átadására rendezett nagysikerű gálának, melyen Demján Sándor is részt vett.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Van, aki csak legyint, mit akarunk mi, Komló már sohasem lesz a régi!  Egyben igazuk van, valóban, nem lesz Komló olyan mint régen, mert nem lehet visszahozni a szénosztályozót, az aknatornyokat, de a város fényét visszaszerezhetjük, s mi ezen dolgozunk. Nem szabad elfelejtenünk, mi is tette Komlót várossá, mert ahogy Ancsel Éva figyelmeztet bennünket: Ahol elvesznek a tradíciók, ott kilyukad az idő, és elpereg a múlt”.          

Merítsünk hát erőt a bányászok erejéből, akik össze tudtak fogni, akik kitartottak egymás mellett. Viktor Hugo ekként vélekedett: „Nem létezik kis nemzet. Egy nép nagyságát nem a lélekszáma határozza meg, mint ahogy egy ember nagysága sem a testsúlyának függvénye.”

 

A mi nagyságunkat a múltunk, a hagyományaink erősítik, már többször  megmutattuk, Komlóért mindenre képesek vagyunk. Nem haldokló város az, ahol az idei évben  a város kulturális életét meghatározó Pöndöly a 20.,  a gesztenyési ovi 60.,  a Gagarin és a Szilvási Iskola az 50. születésnapját ünnepelte.  Ahol olyan emberek élnek és dolgoznak, akik sikeres és emlékezetes, az értékeket megőrző, de mégis modern, a XXI. század követelményeihez igazodó  fesztiválokat képesek lebonyolítani – elég csak a kórusfesztivál megnyitójára vagy a záróünnepségre visszagondolni. Ahol egyre több csoport és egyén viszi a világba hírünket, gondolok itt Wache Jánosnéra, aki 35 éve él a harmónika világában, Szinyákovics Bélára, aki a legészakibb pont után idén Európa legnyugatibb pontját hódította meg kerékpárjával, a Díszítőművészeti Műhelyre, akik a Mesterségek Ünnepén mutatkozhattak be, Deák Imrére, aki a Polgárőr Egyesület vezetőjeként a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét vehette át, Harka Jenőre, aki a KASZT legjobb férfi főszereplője lett, azokra a tanulókra, akik helyi, megyei, országos versenyeken érnek el sikereket, felkészítőikre, akik nem ismernek fáradságot, sportolóinkra, akik miatt érdemes felújítani a KBSK-t, a Sportcsarnokot.   

Tisztelt Ünneplők!

Az úton tovább kell haladnunk. Van még teendőnk bőven. De mi tesszük a dolgunkat. Ahogyan Önök, úgy a városvezetés is dolgozik, nap mint nap igyekszik egyre többet és többet tenni, újabbnál újabb lehetőséget keresni a Komló fejlesztésére.

Sokan hiányolják az új és még újabb munkahelyeket, az éremnek azonban két oldala van, rengeteg betöltetlen állás van a munkaerőpiacon, többen nem vállalják el a felkínált munkalehetőséget. A város a maga szerény eszközeivel mindent megtesz a foglalkoztatottság növeléséért, de ez hasztalan, ha az érintettek csak részben partnerek ebben.  Nehéz új vállalkozásokat a városba csábítani, ha nincs jelentkező, aki dolgozna.  Örömmel tölt el azonban, hogy Komló továbbra is támogatni tudja  a hiányszakmában tanulók ösztöndíj rendszerét, sikerként könyvelhető el, hogy az első vájárok végeztek és a végzés után jól fizető állásuk van  a Kőbányánál. Eredmény az is, hogy a közfoglalkoztatásban dolgozók közül többen el tudnak helyezkedni és meg is maradnak az elsődleges munkaerőpiacon.

A térség munkahelyteremtésének elősegítése érdekében továbbra is fontosnak tartom a bányászat újraindítását, biztató, hogy a kormány a kutatásokra mind az idei, mind a jövő évi költségvetésben 250 millió forintot különített el. A hasznosítási lehetőségek feltérképezése érdekében a Mecseki Bányászati Klaszter Elnökeként 2016. decemberében egy magyar delegáció tagjaként Dresdában vehettem részt egy konferencián, továbbá a hazai  egyetemek bevonásával megalakult egy kutatócsoport. Kis lépésekkel, de haladunk előre.

Kérem Önöket, legyenek továbbra is a partnereink! Mondják el véleményüket, ötleteiket, elképzeléseiket! Mi várjuk Önöket és számítunk a segítségükre!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, a Komlói Napok, Bányásznap rendezvénysorozaton több ezer ember van kint az utcákon, akik mind Komlót ünneplik. A várost, a közösséget, amely idén is együtt van, együtt ünnepel és megmutatja országnak-világnak, hogy milyen páratlan az összefogás és az együvé tartozás érzése ezen a helyen.

Országszerte irigylik azt a hangulatot, ami Komló rendezvényeit  mindig is jellemezte. A lelkesedést, az érdeklődést, a figyelmet, azt hogy ebben a városban időről-időre át tudunk lépni az emberek között húzódó különféle árkokon, és ezekben a napokban pusztán komlóiak vagyunk.

Őrizzük meg ezt a régi hagyományt, érezzük jól magunkat együtt és vigyázzunk a közös értékeinkre.

Megtapasztalhattuk már, hogy nincsenek Komlói Napok valami újdonság nélkül,  idén debütál a város nevéhez jelentősen kötődő sör, mely komlóból Komlón  Komlónak készült, s nem is hívhatják másképp: mint Carbonbeer! Kóstoljuk meg, mondjunk véleményt!

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

HAJRÁ MAGYORSZÁG! BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT KOMLÓ!!!