Komló díszpolgára, dr.Bachmann Zoltán építész tiszteletére ültettek emlékfát az Arborétumban.

Újabb emlékfával gyarapodott a Díszpolgárok sétánya Komlón. Mérei Emil és Kodály Zoltán után dr.Bachmann Zoltán Kossuth-, Steindl-, Ybl-, Pro Architectura-, Szent-Györgyi Albert-, Princz Gyula és Prima Primissima díjas építész, a Nemzet Művésze, városunk díszpolgára előtti tisztelet jeléül ültettek emlékfát az Arborétumban.

Polics József polgármester – Bachmann Zoltán családtagjai és számos emlékező előtt elmondott – beszédében méltatta a közelmúltban elhunyt építész országos jelentőségű munkásságát.

Kiemelte Komlóhoz fűződő bensőséges viszonyát, mint mondta: “neki köszönhetjük azt, hogy méltó módon emlékezhetünk a városunk létét jelentő bányászatra, múltunkra.”

Bachmann Zoltánt erős érzelmi szálak kötötték városunkhoz, mely kötődésről mindig szívesen beszélt, büszkeséggel és hálával gondolt városunkra. Ő maga így vallott erről:  „Komló csodálatos hely volt az 50-es években, idegyűltek az üldözött értelmiségiek: a mérnöki kartól kezdve a tanárokig. A belvárosi iskolában olyan tanárok tanítottak – ma is könnyes lesz a szemem, ha rájuk gondolok -, akik szinte mindent megtanítottak diákjaiknak. A rajztanárunk festőművész, a fizikatanárunk tudós volt, a tornatanárunk pedig főiskolai világbajnok. A bánya, a bánya volt a műszaki fejlesztések csúcsa. A mai napig Komló-centrikus vagyok”..

„Legyünk rá büszkék, az ő hite, városunk iránt érzett szeretete adjon erőt nekünk mindennapjainkban. Élete, munkássága, kitartása, tenni akarása álljon előttünk példaként – üzent a ma generációjának Polics József az ünnepség zárásaként.