Tartalmas, kulturális programokkal teli napokat tölthetett el a nyár folyamán Erdélyben a Pöndöly Néptáncegyüttes egy csoportja. Hetedszer rendezték meg Györgyfalvi Népzene és Néptánctábort.

Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Komló országgyűlési képviselőjének köszönhetően a Nemzeti Kulturális Alap 2 millió forinttal támogatta a 20 éves Pöndöly Néptáncegyüttes részvételét a július 16–23. közötti hagyományos Györgyfalvi Népzene és Néptánctáborban.

A negyvenfős komlói csoport a Kolozsvárhoz közel eső, Kalotaszeg és a Mezőség határvidékén fekvő Györgyfalván tölthetett el egy hetet.  A táborozók napi két alkalommal – Busai Norbert és Zsuzsanna oktatók útmutatása mellett – mélyedhettek el a györgyfalvi néptáncok, népdalok és népzene, valamint a közeli Szopor(tanya) és Hóstát népies dalainak világában. A programban emellett kézműves foglalkozás, hagyományos hajfonási technika elsajátítása (pikás hajfonás), múzeumlátogatás, túrázás, esti táncházak szerepeltek.

A csoportot vezető Kirch Zoltán és Podpácz Beáta köszönetüket fejezték ki dr. Hoppál Péternek a lehetőségért, hogy részt vehettek a táborozáson. Elmondták, hogy a táncosaink új ismeretekkel, kellemes élményekkel térhettek haza Komlóra, emellett – nem elhanyagolhatóan – a tábor segített közösségük összekovácsolásában.

A közel 150 főt befogadó tábor gálaműsorral zárult, ahol a résztvevők a falubelieknek mutathatták be az egy hét során elsajátított lépéseket, zenei – és táncos motívumokat.
Az egyhetes táborról készült „pöndölyös” video az együttes honlapján látható.