Augusztus 20-án az államalapításra és államalapító királyunkra, Szent Istvánra emlékeztünk a Komlói Színházban tartott ünnepségen. Az új kenyeret Hamzau Relu katolikus plébános szentelte meg.

 A szentmisét követően a Komlói Színházban rendezett ünnepségen tisztelegtek a komlóiak államalapító szent királyunkra. Ünnepi beszédében Polics József polgármester hangsúlyozta: „Sohasem szabad elfelejtenünk, hogy a magyarság azért maradt meg Európa közepén, mert a Szent István-i úton járt, egyszerre volt hűséges a nyugati kereszténységhez és elkötelezett a nemzeti szuverenitás iránt. Ma, amikor az új népvándorlás fenyegeti Európát nagy szükség van erre a Szent Istváni alapra” – mutatott rá napjaink legfontosabb kihívására a polgármester.

„Jövőre ismét válaszút előtt állunk, a tét óriásibb, mint valaha, hisz a szavazatainkkal azt döntjük el, engedünk-e a külső erők nyomásának és ellenőrizetlenül beengedünk-e mindenkit vagy megtartjuk az Istváni örökséget és megőrizzük nemzetállamunkat.  Legyünk büszkék ezeréves örökségünkre, és járjunk emelt fővel a „Szent István-i” úton!” – zárta gondolatait Polics József.

Az ünnepségen Korbuly István tolmácsolta a hivatalos úton Torontóban tartózkodó kultúráért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, dr.Hoppál Péter ünnepi üdvözletét.

A köszöntőt követően az új kenyér megszentelésére, megáldására, megszegésére került sor.

Ócsai Zoltán evangélikus lelkész ünnepi gondolatai között kijelentette, hogy nemzeti ünnepünkön azt is szem előtt kell tartanunk, hogy bele kell simulnunk a környezetünkbe, a népek tengerébe. Ugyanakkor nagyon határozottan, nagyon egyértelműen jeleznünk kell, hogy mi az, amiben nem leszünk partnerek, mi az, amiben önálló úton fogunk járni.

Hamzau Relu katolikus plébános arra hívta fel a figyelmet, hogy amikor Isten áldását kérjük vagy hálát adunk, hogy van kenyerünk, akkor azt is meg kell kérdeznünk magunktól, hogy akinek nincs az asztalán, azt miként tudjuk – önbecsülését visszaadva – kenyérhez segíteni.

A nemzeti szalagokkal átkötött új kenyeret Hamzau Relu katolikus plébános áldotta és szentelte meg. A megszegését Polics József polgármester végezte el.

A rendezvény zárásaként a Híres Pannónia Régizene együttes műsorát tekintette meg az ünneplő közösség.