A Kispöndöly Néptáncegyüttes kis csapata július elején néhány napra Barótra utazott a “Barátság tánclépésben” nevű rendezvényre, ahová a Kárpát-medence magyarlakta országaiból érkeztek gyermekegyüttesek a közös programra. A vajdasági (Szerbia) Törökbecséről (Szerbia), valamint Zircről jöttekhez sajnos – az időpont alkalmatlansága miatt – nem tudtak csatlakozni a kárpátaljaiak és a párkányiak.

Dr. Kopári Lászó utazásszervezőnek és készséges sofőrjeinknek köszönhetően nagyon nyugodt utunk volt. Útközben megtekintettük Déva éppen most felújítás alatt álló várát (amely az 1848-as szabadságharc mellett Kőműves Kelemen balladája kapcsán is ismert) és Nagyszeben óvárosát (amely 2007-ben Luxemburg mellett Európa Kulturális Fővárosa volt).

A barótiak Dimény Olga vezetésével mindent megtettek kedves, figyelmes vendéglátásukkal. A felnőttek és öt fiú a Tanulók Klubjában, a többi gyermek egyesével családoknál volt elszállásolva – hamar összebarátkoztak és nagyon jól érezték magukat. Az esemény fővédnöke Magyarország romániai nagykövetének felesége, Bajtai Erzsébet volt, aki nemcsak emelte a rendezvény rangját, hanem gondolataival, jelenlétévél és segítőkész részvételével mindenben támogatta is.

Az első két nap közös tánctanulással és kézműveskedéssel telt: Németh Csilla és Kirch Zoltán nyárádselyei és mezőföldi táncokat tanított a gyerekeknek; Ligeti Zsoltné – Évi – és Csokonai Istvánné – Csoki néni – Fuchs Ildikó vezetésével nagyon ügyesen lekötötték a résztvevőket. A táncoktatás igen magas színvonalú volt, a nagyobbak két próba alatt nagyon sokat tanulhattak, a kicsik pedig játékosan ismerkedtek az alapokkal. A tánctanítás mellett a “komlói kézműves szekció” adta meg a tábori alaphangulatát, ettől lett programja, történése az ottlétnek, ettől lett ez együttlét!

Péntek délután egy fajátékgyártó üzemet látogattunk meg, ahonnan ajándékokkal tértünk vissza. Péntek este kimittud-ot szerveztünk a TK-ban. Ez hozta igazán össze a társaságot, valóban érdekes produkciók voltak: népdaléneklés, színdarab, stand up comedy, tánc, aerobic, népzene, mese, repüléstechnikai előadás. A színes program során tapasztalt gyermekelőadók és most kitalált produkciók váltották egymást. Itt mutatkozott be először a Hétpendely zenekar első követője a Végtelen zenekar is – a kilenc gyerekzenész saját összeállításukkal, felnőtt segítség nélkül készült fel. Kuizs Gyöngyi és Nyitrai Réka éneklése, Donovál Márton tánca mellett Litvai Attila is kiállt, hogy bemutassa a most tanult verbunkot.

A szombati nap közös programokkal telt. A Tanulók Klubjától közösen vonultunk a városka központjába, ahol az erdővidéki (Barótság, Barót környéke) tánccsoportokkal közösen léptünk fel. A tanult nyárádselyei táncokkal közösen zártuk a többórás műsort.

Délután felavattuk a Barátság Kopjafáját, amelyt az áldás után közös énekléssel (“Éljen a barátság…”) is meg akartunk ünnepelni, de közben megérkezett az égi áldás. Szerencsére a zuhé hamar elvonult…

Vacsora után a művelődési házban adott gálaműsort a négy kárpát-medencei együttes. A műsor kis megemlékezéssel indult, melynek az “Indulj el egy úton…” dallam adta meg az alaphangulatát, végül pedig a Himnusz közös éneklésével zárult. A törökbecseiek dél-alföldi, a zirciek mátyusföldi, magyarbődi és mezőföldi, a komlóiak magyaregregyi, a barótiak erdővidéki táncokat mutattak be. Ezek után a TK-ban hangulatos táncház zárta az estét.

Szileszki Angéla, Simon Fruzsina és a Zúgató zenekar folyamatos zenei résztvevői voltak az eseményeknek: muzsikáltak a táncoktatáson, zenéltek az ünnepi alkalmakon, kisegítették a zircieket, táncházban muzsikáltak, közreműködtek a megemlékezéseken. A nagykövet asszony is megjegyezte, hogy a zenészek sokat tettek hozzá a rendezvényekhez.

Azt hiszem, mindenki – rendezők és résztvevők – büszke lehet rá, hogy nagyon jól sikerült a rendezvény. Élményekkel feltöltődve jöttünk haza, és ősszel visszavárjuk vendéglátóinkat.
               
                                                                                                                                                              Németh Csilla