A Galántai járásban található felvidéki község, Jóka polgármestere a közelmúltban kereste meg Polics Józsefet; hogy a komlói városvezetés – ha van rá módja – segítsen megemlékezni a falujukból kitelepített magyar polgárokról. Mint ismert a II. világháborút követő kényszertelepítés célállomásai között a komlói térség is szerepelt.

A II. világháború után Jókáról több mint 500 embert telepítettek akaratuk ellenére Magyarországra a szlovák-magyar lakosságcsere miatt. Az 1947-48-as években 10 településen szórták szét a magyar ajkú jókaiakat. A Komló melletti Mecsekfalura 39, Mecsekjánosiba 51 személyt telepítettek be.

Polics József polgármester üdvözölte a jókai kezdeményezést, reakciójában hangsúlyozta, hogy megnyugtató látni, hogy egy településvezető ily’ módon hajt fejet a tragikus esemény 70. évfordulóján.

Schalpha Anett, az érintett Mecsekalu és Mecsekjánosi részönkormányzatának vezetője – felkérte a Mecsekfalun élő szakembert, Jégl Zoltánt, hogy készítse el a márványtáblákat.

Az elkészült alkotásokat Relu atya – a közelmúltban Komlóra kinevezett katolikus plébános – áldotta meg. A márványtáblákat tartalmazó csomag kedden indult Jókára.