Hőségriasztást rendelt el a országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár. Keddtől péntekig a napi középhőmérséklet meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban tartós hőség várható, ezért az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai ajánlásait figyelembe véve dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár 2017. augusztus 1. (kedd) 00:00 órától augusztus 4. (péntek) 24:00 óráig harmadfokú hőségriasztást ad ki.

Harmadfokú hőségriasztás elrendelésére akkor kerül sor, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. A tartós hőség az egészséges szervezetet is megviseli, a szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok. Éppen ezért a nagy melegben kiemelten fontos a fokozott folyadékbevitel, amelynek során kerülni kell a magas koffein-, illetve cukortartalmú, valamint alkoholos italok fogyasztását.

Felhívjuk a lakosság figyelmét arra is, hogy akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a meleg.

Azok, akik a hőség idején vízparton tartózkodnak, fontos, hogy a déli órákban kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A tartós melegben a bőr védelméről sem szabad megfeledkezni: naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni. A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között érdemes árnyékos helyen tartózkodni.

Komlón a légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet vészhelyzet esetén:

Kossuth L. u. 95/1.  OTP Bank Nyrt. Komlói fiókja

Kossuht L. u. 54. Tesco Áruház

Tröszt u. 1. Lidl Áruház

Kossuth L. u. 28. Penny Áruház

Alkotmány u. 45. Spar Áruház

A vasárnapi viharban Komlón egy esetben kellett a tűzoltóknak beavatkoznia:

Komlón a Sikondai úton fa dőlt az útra, félpályás útzárat képezett, a komlói hivatásos tűzoltók kézi fűrész segítségével a fát eltávolították.