A járadék emelkedésének lehetőségére hívja fel a bányászjáradékosok figyelmét Firkó János, a Járadékos Bányászok Szakszervezetének vezetője. Ennek első lépése a JBSZ irodájának felkeresése lenne.

Változ(n)tak bizonyos szabályok a járadékkal és a nyugdíjjal kapcsolatban, erről azonban nem mindenki értesül időben, többször tapasztalják csütörtöki fogadónapjaikon, hogy vannak egykori kollégáik, akik „lecsúsznak” bizonyos határidőkről – hívta fel a figyelmet Firkó János, a JBSZ elnöke.

Pedig az időközben megszülető új rendeletek lehetővé teszik a járadék összegének emelkedését, de ehhez időben be kell adni a megfelelő kérelmeket – ebben szeretnének segíteni a JBSZ-nél.

Most különösen az öregségi nyugdíj előtt álló, azon 1954-ben született korosztály tagjainak a figyelmét szeretnék felhívni erre, akiknek időszerűvé válik újra kérni az öregségi nyugdíj kiszámítását.

Firkó János biztat minden érintettet, hogy szánjon rá idejéből 5-10 percet az egyeztetésre, hiszen tapasztalat, hogy akik bent jártak az irodában, azoknak tudtak segíteni, és a havi járadék emelkedett.

Az egyeztetéshez két dologra van szükség: a bányabezárást követően a munkaügyi központtól kapott „szolgálati idő-igazolásra”, valamint a személyi adatokra. Az irodában tudnak segíteni a nyomtatványok kitöltésében, de más esetben is, a baleseti járadéktól kezdve egészen az öregségi nyugdíjig.

Firkó János felhívta a figyelmet arra, hogy nincsenek egyforma esetek, mindenkire más-más számítás vonatkozik, hiszen az átlagbér, a táppénz, a munkaviszony ideje mindenkinél egyedi. Ezért is érdemes az iroda segítségét kérni.

A szakszervezeti vezető felajánlotta, hogy nem csak a bányászoknak, hanem valamennyi hasonló helyzetben lévő komlóinak segítenek járadékos, nyugdíjas ügyei intézésében.

A JBSZ piramisház alatti irodájában minden csütörtökön 16:30-tól 18:30-ig tartanak fogadóórát.