A sikondai Nemzetközi Ifjúsági Környezetvédő Tábor nemes hagyománya negyedszázada indult útjára, s a szervezők (a Komlói Honismereti és Városszépítő egyesület, valamint a Kökönyösi Oktatási Központ Gagarin Általános Iskolája, s kiemelten Bogdán László, aki a kezdetektől dolgozik táborvezetőként is) minden évben újítanak, a megszokott, bevált programok mellé  újakat is beiktatnak. Így történt  idén is.

– Sok ember sok munkája van amögött, hogy már 24. alkalommal rendezheti meg Komló ezt az eseményt, s ez azt is jelzi, hogy a városnak is fontos a külhoni fiatalok itteni jelenléte, munkája és maga a környezetvédelem – mondta a tábor június 28-i megnyitóján Szarka Elemér, a városszépítők egyesületének vezetője.

karny-tabnetA szakmai programok már az első napon elkezdődtek: a Komló-Víz Kft. laboratóriumát és a Mecsekjánosiban található szennyvíztisztító-telepét tekintették meg a fiatalok. Kora délután a városházán Szakács László alpogármester fogadta a Kárpátaljáról érkezett 5, a Belényesből jött 18 és a horvátországi Valpovóból való 4 fiatalt és azok kísérőit, majd múzeumlátogatás, városnézés, este kulturális program várt a táborlakókra.

Kedden a már megszokott helyszíneken (a Bányászparkban és az Arborétumban) végeztek munkát a külföldi fiatalok és a hozzájuk csatlakozó 15 helybeli diák, az egyesület és a választmány tagjai, délután pedig a kőbányába és a fűtőerőmű új zobáki kazánjához látogattak el. Este újabb sport- és kulturális programok következtek.

A leglátványosabb – egyben legfárasztóbb – nap a szerda volt. Akkor a paksi atomerőmű és a cikói reginális hulladéklerakó volt az úticél, s mindkét helyszín maradandó élményt jelentett a táborlakók számára. Csütörtökön aztán Európa Kulturális Fővárosába, Pécsre utazott a csoport, ahol a település nevezetességeivel ismerkedhetett meg; emellett ellátogatott a Biokom Környezetgazdálkodási Kft. központi telephelyére is.

karny-tab3netA korábbi szokásoknak megfelelően péntekre maradt a környezetvédelmi konferencia, majd délután még egy kis városszépítés következett, este pedig egymás népdalait tanulhatták meg a résztvevők. Szombaton aztán az ünnepélyes táborzárást még követte egy közös magyarhertelendi kirándulás is, majd vasárnap a horvát és ukrán fiatalok haza, a belényesiek a Balatonhoz utaztak.