A péceli Rutafa kórus négy díjat is besöpört a vasárnap záródott 21. Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztiválon. A szervezők is kitettek magukért a zsűri és a résztvevők is felsőfokon beszéltek a rendezésről.  

 Hagyományosan a Városi Sportközpontban rendezett gálával zárt a 21. alkalommal megrendezett komlói kórusfesztivál. A Szent Bernadett Óvoda zenei tehetségfejlesztő csoportjának táncosainak produkcióját követően – egy zsűri által kiválasztott mű eléneklése után – a fesztivál különdíjai találtak gazdára.

A kortárs vagy XX. századi mű legjobb előadásáért a sepsiszentgyörgyi Campanella kórus. A kínai Golden Lark Gyermekkórus a népi játék legjobb előadásáért, a nyíregyházi Napsugár kórus a legjobb műsorválasztásért, a kecskeméti Antanténusz kórus a Kodály-mű legjobb előadásáért, a kinai Jiangmen gyermekkórus a Kodály-mű legjobb külföldi előadásáért, a péceli Rutafa a legszebb kórushangzásért vehetett át különdíjat.

A zsűri a “Kiskórus” kategóriában a kecskeméti Antanténusz kórust látta legjobbnak. A nagykórusok között a péceli Rutafa emelkedett ki.

A péceliek a fesztiváldíj mellé a közönségdíjat is bezsebelték – egyebek mellett

A FESZTIVÁL NAGYDÍJÁT idén a péceli Rutafa kórus vehette át a zsűritől, a KÖZÖNSÉGDÍJAS szintén a Pest megyei település kórusa lett.

A versenyen kívül szerepelt komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola kis- és nagykórusa a kórusfesztivál ajándékát (Soltra Elemér éremtervező plakettjét és Bálint Ferenc grafikus rézkarcát) vehette át. Ugyancsak a fesztivál ajándékával térhetett haza a lengyel Ostrovieczből érkezett Wiolinki gyermekkórus, illetve a pécsi Testvérvárosok Terei Iskola kórusa.

Kabdebó Sándor zsűritag a fesztivál zárszavában többek között kiemelte, hogy már a nyitó ünnepséget követően kiderült, a 21. komlói gyermekkórus fesztivál 21. századi köntösbe is öltözött.  „Köszönet a nehézséget nem ismerő szervezőknek, a fővédnök dr. Hoppál Péter kulturális államtitkárnak, dr. Udvardi György megyéspüspöknek, Polics József polgármesternek a fesztivál megvalósulásáért. Érezhettük – húzta alá Kabdebó Sándor -, hogy a városnak fontos a gyermekkórus fesztivál, fontos a gyermekek művészete, aminek leglátványosabb megnyilvánulása a nagyszerűen inspiráló közönség lelkes reakciója a műsorszámok végén.”

A fesztiválzáró gálán – már évtizedes hagyomány szerint – a résztvevő kórusok Kodály-Berzsenyi: Magyarokhoz című kánonját közösen éneklik el. Ezúttal sem történ másként. A jelen lévő 10 kórust, valamint a negyedik szólamként belépő közönséget Tóth Ferenc, Liszt-díjas karnagy, a kórusfesztivál megteremtője vezényelte – kétszer is zajos sikerrel.