A Városházi programot követően a kórusok és kísérőik a Városi Sportközpontban tekinthették meg a nyitó gála műsorát.

A zenén és fényjátékon alapuló nagyszabású gálán a résztvevők filmbejátszások segítségével ismerkedhettek meg Kodály Zoltán személyiségével, a róla elnevezett Kodály-módszerrel. Szintén a technika eszközeit kihasználva ismerhette meg a közönség a vendég kórusokat.

A színpadon komlói zenészek és táncosok köszöntötték a város vendégeit – köztük a zsűri tagjait: a hágai akadémiai igazgatót, Silvére Van Lieshoutot, a belgiumi Leuvenből érkezett karnagyot, Kurt Bikkembergset, Kabdebó Sándor karnagyot, az Esterházy Károly Egyetem adjunktusát,   Prof. dr.Lakner Tamást, a PTE Művészeti Karának dékánját, a zsűri elnökét, valamint – nem utolsó sorban – Tóth Ferenc, Liszt –díjas karnagyot, a fesztivál megteremtőjét –  ízelítőt adva Komló és térsége kultúrájából. A műsorban közreműködött: Gipsy Rock Band, Kiss Anikó, RockToRock, Fonti5, Dunai Péter project, Pöndöly, Galiba zenekar, Blues Taxi Saxophone Band.

A nyitó gálán köszöntötte a vendégeket Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő, a fesztivál fővédnöke.

Hoppál Péter köszöntőjében kiemelte: Komló a kulturális közösségek városa. Hiszen ez a gyönyörű fekvésű városka méretéhez képest az országos átlagnál jóval nagyobb szerepet vállal a kulturális rendezvények, fesztiválok szervezésében. A kulturális kormányzat ebben az évben mintegy 50 millió forint támogatást biztosít Komló számára kulturális fejlesztésekre és nemzetközi  művészeti-kulturális fesztiválok megrendezésére. A rendezvénykínálatból kiemelkedik az idén 21. alkalommal megrendezésre kerülő Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál. Különleges alkalom az idei fesztivál, mert idén 135 éve született és 50 éve halt meg a világhírű zeneszerző-zenepedagógus Kodály Zoltán.

Kodályról kijelentette: a magyar szellemi élet olyan emblematikus alakja, aki alkotásaiban örökérvényű módon fejezi ki a magyarság mibenlétét. Magyarország kulturális nagykövete, akinek munkássága a mai napig a világ bármely pontján képes megmutatni és megértetni a magyar kultúra lényegét.

Az államtitkár aláhúzta: Komló városa joggal büszke arra a 6-7 évtizedes nemzetközi rangú, még Kodály személyes instrukciói szerint formálódott zenei örökségre, melyben nagy szerepet játszik Tóth Ferenc, Liszt Ferenc-díjas karnagy, Komló díszpolgára, Kodály munkatársa az iskolai énekoktatás megújításában.

A köszöntőt követően Hoppál Péter karnagyi vezetésével a kórusok elénekelték a Kodály által Nagyszalontán gyűjtött “Serkenj fel, kegyes nép” kezdetű népdalt.

A fesztivál első napjának programja a 48-as téren közös énekléssel (Open Singing), a Band of Streets koncertjével zárult.